Članak

Materijalni dokazi Odbrana Hadžića i Hodžića

22. Aprila 2014.00:00
Odbrane Galiba Hadžića i Nijaza Hodžića su prezentiranjem preko 100 materijalnih dokaza nastavile sa izvođenjem dokaza pred Osnovnim sudom u Brčko Distriktu.

This post is also available in: English

Muhamed Lišić, branilac Galiba Hadžića, u spis je uložio oko 130 materijalnih dokaza, među kojima su bili službeni akti, fotografije, te audio i video snimci.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Nijazija Kalender nije dozvolio da se kao dokazi uvrste dvije bilježnice sa ručno pisanim zabilješkama iz ratnog perioda, kao i Hadžićevo svjedočenje dato u drugom predmetu.

Tužilac Radmilo Ivanović se nije mogao očitovati o uloženim dokazima jer su mu dostavljeni tek prije ročišta.

U optužnici stoji da su Hadžić i Hodžić sudjelovali u mučenju i nečovječnom postupanju prema civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti s područja Bukvika (Brčko Distrikt) tokom 1992. i 1993. godine.

Tužilaštvo smatra da je Hadžić bio pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) BiH, odnosno inspektor krim-policije Stanice javne bezbjednosti (SJB) Brčko, a Hodžić vojni policajac pri Hrvatskom vijeću obrane (HVO) koji je u to vrijeme obavljao i poslove osiguranja sabirnih centara.

Sudsko vijeće je prihvatilo zahtjev Odbrane da se na naredno ročište pozove svjedok Milenko Radušić. 

Nastavak suđenja je zakazan za 13. maj.

Mirsad Arnautović


This post is also available in: English