Članak

Jević i ostali: Dvije verzije o počinjenim ubistvima

24. Novembra 2011.00:00
Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH govorio je o ubistvima koja su se dogodila dok je s kolegama iz policijskog Centra za obuku na Jahorini obezbjeđivao dio puta između Konjević Polja i Bratunca.

This post is also available in: English

Zaštićeni svjedok S121 ispričao je da je otišao u prodavnicu u Konjević Polje i, kada se vratio, pored puta je vidio tijela dva muškarca.

“Od drugih sam čuo da je bilo pucanja. Bile su dvije verzije: govorili su da je tu učestvovao Renovica, a po drugoj – neki čovjek plave kose. (…) Pitao sam Renovicu, a on mi je rekao da ga ništa ne pitam i da ne zna o čemu pričam”, naveo je svjedok.

Tužilac Ibro Bulić predočio je svjedoku izjavu koju je dao u istrazi, a u kojoj, kako je naveo, ne spominje drugu verziju onog što je čuo u vezi sa ubistvom.

“Rekli ste da je Renovica ubio dva zarobljenika, da im je ispalio rafal po nogama i po prsima”, podsjetio je tužilac svjedoka, koji je ostao pri tvrdnji da je čuo dvije verzije događaja i da nije bio u situaciji da se puno raspituje.

S121 je rekao da je pripadnik Centra koji se prezivao Renovica bio komandir njegovog voda, a da je komandir čete bio optuženi Neđo Ikonić.

Ikoniću se zajedno s Duškom Jevićem, Mendeljevom Đurićem i Goranom Markovićem sudi za učešće u prisilnom preseljenju bošnjačkog stanovništva sa područja Srebrenice i ubistva oko 1.000 muškaraca u Kravici.

Prema optužnici, Jević je bio komandant Centra za obuku na Jahorini pri Specijalnoj brigadi policije Republike Srpske, Đurić i Ikonić komandiri četa, a Marković komandir voda.

Svjedok je potvrdio da je Ikonić bio s njima na terenu. Kako je naveo, optuženi ih je rasporedio pored puta kada su stigli, a viđao ga je ujutru kada im je dovozio hranu.

Ikonićeva Odbrana pitala je svjedoka da li je optuženi mogao vidjeti tijela ubijenih, a on je odgovorio da su tijela ujutru odvezena kamionom i da je moguće da ih nije vidio.

Na pitanje tužioca o drugom slučaju ubistva, svjedok je ispričao da je tokom noći jedan mladić prolazio i nosio nešto na leđima.

“Mislili su da je puška i rekli su mu da stane. On se nije zaustavio i zapucali su”, rekao je svjedok.

S121 je takođe naveo da je vidio kako pripadnici Centra sprovode veću grupu zarobljenih muškaraca prema Konjević Polju, a da je drugog dana na jednoj livadi vidio muškarce koji su ležali licem okrenuti prema zemlji i kojima su ruke bile zavezane na leđima.

Kada je išao u Konjević Polje, svjedok je, kako je kazao, u jednom objektu vidio muškarce u civilnoj odjeći kako sjede.

Nastavak suđenja je 28. novembra 2011. godine.

M.T.

This post is also available in: English