Članak

Lokalno pravosuđe – Hadžić i Hodžić: Sumnja u lažno svjedočenje

26. Aprila 2011.00:00
U nastavku suđenja Galibu Hadžiću i Nijazu Hodžiću, predsjednik Sudskog vijeća Osnovnog suda Brčko Distrikta izrazio je sumnju u iskaz svjedoka Tužilaštva.

This post is also available in: English

Nijazija Kalender, predsjedavajući Sudskog vijeća Osnovnog suda u Brčko Distriktu, prije početka unakrsnog ispitivanja Odbrana, zatražio je od svjedoka Tužilaštva Brčko Distrikta Vasiljka Todića da “pojasni okolnosti” pod kojima su mu slomljene noge i jedna ruka tokom boravka u zarobljeništvu 1992. godine.

Todić je kazao da je u junu 1992. godine zarobljen, te da je zadržan 87 dana na različitim lokacijama, između ostalog u Rasadniku u Rahiću i u tvornici Biljana u Gornjoj Maoči u blizini Brčkog. Mjesec dana nakon hapšenja, svjedok je kazao da je bio fizički maltretiran, ali da mu tom prilikom nije ukazana liječnička pomoć.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Kalender izrazio je sumnju u ovaj dio svjedočenja, te naložio da se izvrši prepis iskaza svjedoka Todića koji će biti dostavljen Tužilaštvu “zbog sumnje u davanje lažnog svjedočenja”.

Hadžić i Hodžić terete se za učešće u mučenju i nečovječnom postupanju prema civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti s područja Bukvika (Brčko Distrikt) tokom 1992. i 1993. godine.

Tužilaštvo smatra da je Hadžić bio pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) BiH, odnosno inspektor krim-policije Stanice javne bezbjednosti (SJB) Brčko, a Hodžić vojni policajac pri Hrvatskom vijeću obrane (HVO) koji je u to vrijeme obavljao i poslove osiguranja logora – sabirnih centara.

Svjedok Todić, odgovarajući na pitanja Odbrane, istakao je da je optuženi Hadžić izdavao naredbe drugim vojnicima da ga tuku. “Lično je Hadžić naređivao da ja i još neki zarobljeni Srbi idemo vaditi neeksplodirane granate”, dodao je Todić.

Dušan Đorđić, drugi svjedok Tužilaštva, istakao je da je prije rata živio u Gornjoj Maoči, te da je kao predstavnik tog sela pripadnicima 108. brigade Armije BiH (ABiH) predao devet pušaka koje su posjedovali stanovnici srpske nacionalnosti.

“Lično me Hadžić ispitivao otkud nam naoružanje i pošto nisam želio reći, rekao mi je da ću biti u zatvoru sve dok ne priznam. Tokom prvog susreta nije bilo maltretiranja, nego me je samo ispitivao. Poslije sam prebačen u garažu u Rasadniku u Gornjem Rahiću i tad su me prilikom ispitivanja udarali on i drugi vojnici”, naglasio je Đorđić.

Pero Stanković, treći svjedok Tužilaštva Brčko Distrikta kazao je da je bio ranjen, a zatim i zarobljen prilikom napada ABiH na selo Bukvik u blizini Brčkog u septembru 1992. godine.

“Nakon što mi je previjena rana i ukazana liječnička pomoć, došao je Hadžić i počeo me ispitivati. Prilikom tog ispitivanja udario mi je dva šamara i verbalno me je vrijeđao. Poslije toga, a tokom mog boravka u zarobljeništvu u Rasadniku u Gornjem Rahiću, viđao sam Hadžića u tim prostorijama ali me on više nije niti ispitivao niti udrarao”, kazao je Stanković.

Nastavak glavnog suđenja zakazan je za 19. maj 2011. godine.

M.A.

————————————————————————————————————————-

Ovaj tekst je urađen kao dio projekta koji podržavaju građani SAD-a putem USAID-a u BiH. Za sadržaj ovog teksta je u potpunosti odgovoran BIRN i on ne mora nužno odražavati stavove USAID-a i Vlade SAD-a.

This post is also available in: English