Članak

Božić i ostali: Uloženi videosnimci kao dokazi

11. Maja 2007.11:19
Prvi dokaz koji je Tužilaštvo uložilo protiv četvorice optuženih za zločine u Srebrenici bio je četverosatni videozapis dešavanja nakon pada zaštićene enklave.

Na početku glavnog pretresa protiv Zdravka Božića, Mladena Blagojevića, Željka Zarića i Zorana Živanovića, optuženih za zločine nad civilima iz Srebrenice, tužilac Kwai Hong Ip je kao dokaz uložio videozapis snimljen nakon pada zaštićene enklave u julu 1995. godine.

Tužilaštvo svu četvoricu bivših pripadnika Vojne policije Bratunačke lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS) smatra odgovornim za učešće u ubistvima, prisilnom premještanju i zatvaranju Bošnjaka nakon pada Srebrenice.

Isti videomaterijal tužilac Ip je u novembru prošle godine uložio kao dokaz na suđenju 11-orki optuženoj za genocid pred Sudom BiH.

Na četverosatnom snimku, koji je prikazan u sudnici, vide se civili Bošnjaci koji napuštaju svoje domove u Srebrenici i kreću se ka Potočarima, ka bazi Holandskog bataljona Ujedinjenih naroda.

Također je prikazan haški bjegunac Ratko Mladić kako sa vojnicima ulazi u Srebrenicu, te pregovori vođeni u tom gradu u hotelu “Fontana”, kada je od Srebreničana traženo da predaju oružje, a zauzvrat im je obećan slobodan prolaz iz grada.

“Sve je u vašim rukama. Ili ćete opstati ili ćete nestati”, kazao je Mladić Ćamilu Omanoviću, Nesibu Mandžiću i Ibri Nuhanoviću, tadašnjim predstavnicima Srebreničana.

Na snimku se vide vojnici poredani duž puta Kravica – Konjević Polje, te kako civile koji su se krili u obližnjoj šumi pozivaju da se predaju.

Jedan od vojnika u kameru kaže da se predalo “oko 3.000 muslimana”.

Kao razlog prikazivanja ovog snimka tužilac Ip je naveo potrebu da prikaže “kontekst djela za koje se četvorica terete”.

Nastavak suđenja je 15. maja 2007. godine.