Članak

Mejakić i ostali: Svjedok promijenio iskaz

3. Maja 2007.14:46
U nastavku suđenja četvorici optuženih za zločine u prijedorskim logorima, Odbrana je ispitala prvog svjedoka Tužilaštva, čije je unakrsno ispitivanje u februaru ove godine odgođeno zbog nedostatka vremena.

U unakrsnom ispitivanju, Asmir Baltić, prvi svjedok Tužilaštva protiv Željka Mejakića, Momčila Grubana, Dušana Fuštara i Duška Kneževića, promijenio je iskaz dat 28. februara ove godine.

Asmir Baltić je u februaru izjavio kako je zarobljene muslimane na ulazu u logor Omarska dočekivao Željko Mejakić, dok je u unakrsnom ispitivanju rekao da nije siguran u tu tvrdnju.

“Rekao sam da je to bio Mejakić, ali nisam više siguran. Postoji mogućnost da on nije bio tu jer je došao tek u sedmom mjesecu, kada je Kvočka otišao”, rekao je Baltić.

Prema navodima optužnice, Željko Mejakić je u periodu od 24. aprila do 30. augusta 1992. godine bio upravnik logora Omarska.

Sva četvorica optuženih terete se za zločine protiv čovječnosti počinjene nad civilima u logorima Omarska i Keraterm. Državno tužilaštvo smatra da su od 30. aprila pa do kraja 1992. godine optuženi učestvovali u zlostavljanjima, ubistvima i progonima civila na području općine Prijedor.

U unakrsnom ispitivanju Baltić je rekao i da je moguće da je Mejakića “zamijenio” sa čovjekom koji je bio Kvočkin zamjenik a koji je bio u Omarskoj sve vrijeme.

“On je peti čovjek koji vam ovdje nedostaje”, rekao je Baltić.

Miroslav Kvočka je presudom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) osuđen na sedam godina zatvora za zločine u logorima Omarska i Keraterm. Nakon odslužene kazne, pušten je na slobodu 31. marta 2005. godine.

Iako je unaprijed bilo planirano, odgođeno je saslušanje zaštićenog svjedoka Tužilaštva K022. Tužilac Peter Kidd je obavijestio Sudsko vijeće da svjedok zbog “medicinskih razloga” nije u mogućnosti da se pojavi pred Sudom.

Suđenje se nastavlja 7. maja 2007. godine izvođenjem dokaza Tužilaštva.