Članak

Nižerangirani vojnik

2. Juna 2015.00:00
Tužilaštvo BiH nije dokazalo elemente genocida na suđenju Aleksandru Cvetkoviću, istakla je u završnoj riječi Odbrana.

This post is also available in: English

Većinu svjedoka Tužilaštva BiH, kao i materijalnih dokaza, Odbrana je ocijenila apsolutno nerelevantnim za optuženog i ovaj predmet, te rekla da ne dokazuju elemente genocida.
Branilac Petko Pavlović je ukazao na to da se Tužilaštvo BiH pozvalo na brojne presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), ali da se te presude odnose na neke visoko pozicionirane vojnike, a ne na vozače, kao što je Cvetković.
Pavlović je rekao kako veći broj svjedoka koji su potvrdili tezu Odbrane da nižerangirani vojnici nisu znali za plan o pogubljenju Srebreničana, već su mislili da je riječ o čuvanju zarobljenih pred razmjenu.
“Naš branjenik je bio obični vozač, vojnik bez čina, koji nije imao veze sa opštim kontekstom dešavanja u Srebrenici, što je pokušavalo Tužilaštvo da dokaže. On nije dužio pušku”, naveo je Pavlović.
Cvetkoviću je na teret stavljeno da je, kao pripadnik Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske, učestvovao u strijeljanju najmanje 900 muškaraca iz Srebrenice.
Odbrana je navela da svjedok Dražen Erdemović direktno tereti Cvetkovića zbog ljubomore. Brojni su svjedoci, prema Odbrani, kazali da je Erdemović prijetio Cvetkoviću da će mu se osvetiti, jer mu je neko kazao da se optuženi “zadržao kod njegove supruge dok joj je vozio drva”.
Erdemovića je MKSJ osudio na pet godina zatvora nakon što je priznao krivicu za učešće u strijeljanju na Branjevu.
Za vrijeme strijeljanja na Branjevu, Cvetković je, kako je naveo Pavlović, boravio u štali, gdje ga je vidio radnik, koji ga nije mogao prepoznati sa sigurnošću na ročištu.
“Tu je optuženi vidio svinju tešku oko 400 kilograma, što je bilo predmet šale naredno vrijeme”, kazao je Petko Pavlović.
Odbrana je ukazala na nevjerodostojnost iskaza zaštićenog svjedoka C-1, koji je “sklon izvršenju krivičnih dijela” i čije navode niko drugi nije potkrijepio.
Također, u završnoj riječi je Odbrana navela da ubijeni Srebreničani nisu bili civili, već vojno sposobni muškarci, istaknuvši da Sud nije dužan prihvatiti prijedlog Tužilaštva kada je u pitanju pravna kvalifikacija djela.
Branilac Pavlović se osvrnuo na izjave nekoliko svjedoka koji su, kako je naveo, potvrdili da Cvetković nije učestvovao u prvom napadu na zaštićenu enklavu Srebrenicu i bazu UNPROFOR-a, za šta ga također tereti optužnica.
Prema Odbrani, on nije 11. jula 1995. učestvovao ni u vojnoj operaciji “Krivaja 95”, odnosno u zauzimanju Srebrenice.
Branilac Petko Pavlović je kazao da Odbrana izražava žaljenje za svim stradalim žrtvama proteklog rata, naročito za stradalima na Branjevu (općina Zvornik) u julu 1995. godine.
“Naš branjenik se tokom postupka branio šutnjom, te se ponašao korektno tokom suđenja. Molimo Vijeće da mu to uzme kao olakšavajuću, a ne kao otežavajuću okolnost”, rekao je Pavlović.
Iznošenje završnih riječi nastavit će se 17. juna.

Džana Brkanić


This post is also available in: English