Članak

Merkez i ostali: Ljudsko ponašanje Hurića

6. Decembra 2018.11:28
Svjedok Odbrane Ešefa Hurića izjavio je da je optuženi bio komandir Policijske stanice na lijevoj obali rijeke u Goraždu i da se nije moglo prelaziti na desnu obalu.

Svjedok Momiša Radović kazao je da je rat u Goraždu počeo 4. maja i da su srpske snage sa okolnih brda granatirale grad, nakon čega je došlo do prekida komunikacije između lijeve i desne obale.

On je rekao da je na lijevoj obali, gdje je živio, formirana Policijska stanica i da je komandir bio Ešef Hurić.

Radović je kazao da nije znao ništa o zatvaranju civila na desnoj obali, a da je čuo kasnije, “kad je bilo oslobađanje desne obale, da se onda išlo na Bučje”.

Prema svjedoku, Hurić je tada bio na lijevoj obali.

Svjedok je rekao da su srpski civili na lijevoj obali bili u svojim stanovima. Za Hurića je kazao da se prema njima nije ponašao drugačije zbog nacionalne pripadnosti.

“Ponašao se ljudski, najbolje što može. Slao je čak patrole da vidi ima li problema, a par puta je i lično obilazio”, rekao je Radović.

Na pitanje tužiteljice Marijane Čobović kako je siguran da optuženi nije prelazio na desnu obalu, svjedok je odgovorio da je Hurić bio tu sve vrijeme dok nije pala desna obala, ali da ne zna datume.

Radović je kazao da je živio 100 metara od Policijske stanice i da je tuda prolazio po vodu.

On je rekao da mu nije poznato da je na lijevoj obali privođeno srpsko stanovništvo, kao i da ne zna šta se dogodilo s bračnim parom Komlenović.

Ešef Hurić je optužen s Ibrom Merkezom i Predragom Bogunićem za nezakonito zatvaranje, ubistva i nečovječno postupanje nad srpskim stanovništvom u Goraždu u periodu od jula 1992. do februara 1993. godine.

Prema optužnici, Merkez je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Goraždu od maja do kraja augusta 1992. godine, a nakon toga pa do februara 1993. tu dužnost de facto je obavljao Bogunić. Hurić je bio komandir stanice policije u tom gradu.

Suđenje se nastavlja 20. decembra.

Marija Taušan