Vijest

Sud u Podgorici ukinuo pritvor optuženom za ratne zločine

23. Oktobra 2024.15:19
Sud u Podgorici saopštio je da je ukinuo pritvor Slobodanu Pekoviću, optuženom za ubistvo i silovanje u Foči jer su prošle tri godine od podizanja optužnice, a presuda još nije donesena.

This post is also available in: English

Viši sud u Podgorici. Foto: BIRN/Borislav Višnjić

Viši sud u Podgorici ukinuo je pritvor Pekoviću, okrivljenom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Bosni i Hercegovini, jer su od dana podizanja optužnice protekle tri godine bez donijete prvostepene presude.

Peković je tokom rata u BiH 1992-95. godine bio pripadnik srpskih snaga. On je optužen za ubistvo dva civila bošnjačke nacionalnosti i silovanje u Foči, u okviru talasa etničkog čišćenja u istočnoj Bosni početkom rata.

„Ukinut je pritvor okrivljenom Slobodanu Pekoviću, jer su od dana podizanja optužnice protekle tri godine bez prvostepene presude. Izrečene su mu mjere obaveza povremenog javljanja i privremeno oduzimanje putne isprave”, kazala je za BIRN Marija Raković iz Višeg suda.

Rođen u Plužinama na granici Crne Gore sa BiH, 54-godišnji Peković je u oktobru 2021. godine uhapšen u Danilovgradu, gdje je i živio.

Njegovo suđenje je prvo suđenje za silovanje kao ratni zločin pred crnogorskim sudovima, međutim uprkos težini optužbi, ali i činjenici da su prošle tri godine od hapšenja, slučaj protiv Pekovića karakterišu odlaganja.

Optužnica tereti Pekovića da je u junu 1992. godine sa drugim vojnicima Vojske Republike Srpske (VRS) učestvovao u oružanom napadu na selo Hum kraj Foče, gdje je navodno ubio Eminu i Muju Šabanovića, nakon čega su njihova tijela zapaljena.

Peković je optužen i da je u septembru iste godine došao u sportsku dvoranu „Partizan” u Foči, izveo ženu, njenu maloljetnu kćerku i još nekoliko osoba koje su tu bile zatočene, te ženu odveo u stan i silovao uz prisustvo još jedne naoružane muške osobe.

Specijalno tužilaštvo Crne Gore je ranije ovaj predmet preuzelo od Bosne i Hercegovine i podiglo optužnicu, a pojedini mediji u susjednoj zemlji su objavili da je optuženi promijenio prezime iz Ćurčić u Peković.

Borislav Višnjić


This post is also available in: English