Vijest

Odvojen postupak protiv Maneta Đurića za progon civila u Vlasenici

21. Oktobra 2024.11:25
Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim je drugi put, zbog zdravstvenih razloga, razdvojio postupak Maneta Đurića u odnosu na trojicu ostalih, optuženih za zločine u Vlasenici, potvrđeno je za Detektor.
Mane Đurić: Foto: BIRN BiH

Iz Suda BiH navode da će termin suđenja biti naknadno određen.

Đurić je optužen s Radenkom Stanićem, Miroslavom Kraljevićem i Goranom Garićem za progon bošnjačkih civila u Vlasenici – protivpravnim zatvaranjem, ubistvima, seksualnim zlostavljanjima, mučenjima, nestancima i drugim nečovječnim djelima počinjenim tokom 1992. i 1993. godine.

Prema optužnici, Đurić je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti u Vlasenici, Stanić je bio komandir, Kraljević komandir specijalnog voda, a Garić policajac.

Posljednje ročište u ovome predmetu održano je u oktobru prošle godine, kada su saslušana dva svjedoka Tužilaštva.

Postupak protiv Đurića prvi put je razdvojen u septembru 2019. godine zbog zdravstvenih razloga, da bi 2021. predmeti ponovo bili spojeni nakon što je tim vještaka zaključio da je optuženi sposoban pratiti suđenje.

Na statusnoj konferenciji početkom septembra vještaci medicinske struke su iznijeli nalaz i mišljenju u kojem su naveli da je Đurić sposoban pratiti suđenje jednom mjesečno u trajanju od dva sata, s obaveznom pauzom između u trajanju od 15 minuta, na što je prigovorila Odbrana, uz navode da optuženi zbog zdrastvenog stanja ne može putovati.

 

Jasmin Begić