Suđenje

Buljubašić i ostali: Stradanja u Ostrmcima i Crnetićima

17. Septembra 2024.16:02
Svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorili su o stradanju mještana i paljenju imovine u zaseocima Ostrmci i Crnetići u opštini Foča za vrijeme napada 19. decembra 1992. godine.

Optuženi u predmetu “Ferid Buljubašić i drugi”. Foto: BIRN BiH

Radojka Pljevaljčić kazala je da je njen suprug Jovo ranjen u njihovom selu Crnetići u mjesnoj zajednici Jošanica.

Svjedokinja je navela da je bila kod kćerke u Foči i od supruga čula da je bio napad 19. decembra i da je on ranjen u ruku, te da je ogluvio, a kuća im je izgorjela.

“Pitala sam jesi li koga prepoznao, nije“, kazala je Pljevaljčić.

Ona je dodala da je saznala da je nekoliko mještana poginulo. Navela je da je njen sin bio vojno angažovan, a suprug nije.

Prema optužnici, u napadu na područje Jošanice ubijeno je 56 lica srpske nacionalnosti, desetak je ranjeno, a kuće su zapaljene.

Za zločine na području Foče, kao i Višegrada i Čajniča, sudi se Feridu Buljubašiću, Ahmetu Sejdiću, Rašidu Sobi, Ševki Glušcu, Zakiru Jamaku, Bahrudinu Muhiću, Ademu Fehriću, Mustafi Polji, Enveru Kusturi, Muhamedu Liski, Sakibu Čakaru, Izetu Sejdiću i Muniru Nali, nekadašnjim komandantima i pripadnicima Armije BiH.

Na pitanja Odbrana, Pljevaljčić je kazala da je čula da su u Crnetićima bile straže. Ona je braniteljici Jesenki Rešidović kazala da nije čula da su njen muž i Mikajlo Pljevaljčić pucali tog dana.

“Rekao je da su tog jutra namirivali stoku kad je ranjen“, navela je svjedokinja.

Braniteljica Mirna Delalić je kazala da su u vojnoj evidenciji navedeni podaci o ranjavanju njenog muža, na šta je svjedokinja rekla da je moguće, ali da on nije bio dobrog zdravlja i da “nije išao“.

Milojka Blagojević kazala je da je boravila kod svekrve u Ostrmcima i da ju je ona probudila 19. decembra govoreći joj da se puca. Svjedokinja je rekla da je pomislila da puca zbog slave koja je bila tog dana.

“Izašla sam i vidim dim se digao iz Škobalja i Bogavića. Dok sam ja to posmatrala, granata je pala više moje kuće“, prisjetila se svjedokinja.

Ona je kazala da je komšija Todor Brđanin ranjen dok je padala “kiša metaka“. Navela je da se iz Crnetića čulo dozivanje u pomoć.

Ispričala je da je nešto dalje vidjela desetak vojnika koji su uzvikivali “Allahu ekber“ i pozivali Srbe da izađu, psujući svetog Nikolu.

Blagojević je rekla da je sa svekrvom i njenom sestrom bježala iz sela i da je, kada je vidjela jedno vozilo, prošla kako bi rekla da je ranjen Brđanin.

“Ujutro smo saznali ko je poginuo“, kazala je svjedokinja, nabrajajući imena više mještana.

Ona je kazala da je poslije čula da je tada poginuo izvjesni Hajro Pekmet iz Čajniča, a da je jedna komšinica pričala da je vidjela izvjesnog Adema iz Crnetića kada je njen suprug ranjen.

Svjedokinja je braniocu Nerminu Mulaliću potvrdila da je u vozilu koje je srela bio komandant Slavoljub Živanović, te da joj je rekao da su mu javili i da je došao iz Foče da pokupi ranjene.

Precizirala je da nije bila očevidac stradanja mještana, nego je o tome čula sutradan. Ona je kazala da nije bilo Vojske Republike Srpske za vrijeme napada. Potvrdila je da zna da su u Ostrmcima čuvali straže.

Suđenje se nastavlja 24. septembra.

Marija Taušan