Suđenje

Pavlović bio svjestan da fotografije Ratka Mladića mogu potaknuti mržnju i nasilje

16. Septembra 2024.14:36
Svjedoci Državnog tužilaštva osjetili su strah i uznemirenost zbog transparenata Ratka Mladića koje je postavljao Vojin Pavlović, rekli su oni u nastavku suđenja, nakon što su spojena dva predmeta u kojima je predsjednik “Istočne alternative“ iz Bratunca optužen za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.
Vojin Pavlović (desno) s braniocem Mirkom Blagojevićem. Foto: BIRN BIH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je protiv Pavlovića podiglo dvije optužnice koje su formalno spojene u jedan predmet na ročištu održanom 10. septembra, kada je pročitana jedna od optužnica koja ga tereti za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti u Bratuncu. Tužilac Nedim Ćosić je rekao da je Pavlović bio svjestan straha i uznemirenosti kod bošnjačkog povratničkog stanovništva jer je kao predsjednik Udruženja građana “Istočna alternativa“ u junu i julu 2023. godine odobrio i opravdao zločin genocida u Srebrenici održavanjem javnog skupa koji je nazvao “Dan oslobođenja Srebrenice“, naveo je tužilac tokom čitanja optužnice.

U optužnici se navodi da je Pavlović bio svjestan da su takvi postupci mogli izazvati nemir kod bošnjačkog stanovništva, naročito jer se radilo o periodu prije 11. jula, kada se obilježava dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

“Tužilaštvo BiH ističe da je datum postavljanja plakata i održavanje skupa izabran iz razloga što se u kritično vrijeme održavaju komemoracija i ukop žrtava bošnjačke nacionalnosti u općini Srebrenica, kada se na teritoriji općine Bratunac i općine Srebrenica nalazi veći broj lica bošnjačke nacionalnosti, posjetilaca i povratnika“, rekao je Ćosić.

U optužnici se navodi da je Pavlović skup najavio Policijskoj stanici u Bratuncu, te održao govor i reprodukovao nacionalističku muziku, iako je poznato da su pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju osuđeni visoki vojni i politički dužnosnici iz Republike Srpske. Dalje se navodi da je Pavlović odobrio i pokušao opravdati zločin genocida te učinio javno dostupnim plakate koji opravdavaju genocid.

Tužilaštvo u nastavku prvobitnog suđenja za izazivanje mržnje i veličanje ratnog zločinca koje je sada spojeno sa drugim predmetom, namjerava saslušati pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske koji su zaprimili prijavu, te pripadnike Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) koji su po naredbi Tužilaštva BiH prikupili saznanja s terena.

“Svi dokazi koji će biti izvedeni će potkrijepiti tvrdnje optužbe da je optuženi svjestan da aktivnosti koje preduzima mogu potaknuti na nasilje i mržnju usmjerenu protiv bošnjačkog naroda, ili pojedinog pripadnika bošnjačkog naroda kao manjinskog povratničkog stanovništva“, navedeno je u optužnici.

Branilac Pavlovića, Mirko Blagojević, rekao je da na ročištu neće iznositi koje će dokaze ponuditi u odbrani i da će to uraditi u narednoj fazi postupka.

Neven Pušara, inspektor u Policijskoj stanici Bratunac, rekao je da je u martu 2023. godine bio upoznat s dvije prijave, o čemu je obavijestio dežurnog tužioca.

Na pitanje tužiteljice Nives Kanavčev, svjedok je rekao da nije dalje postupao nakon prijave, a da Pavlovića poznaje odranije jer je Bratunac malo mjesto. Svjedok je naveo da zna za raniji verbalni sukob između načelnika Bratunca Lazara Prodanovića i Pavlovića.

Pavlovićeva Obrana je svjedoka pitala da li je bio na poslu tog dana, na šta je odgovorio da je bio prva smjena i da je vijest o transparentima vidio na lokalnim portalima. Odbrana je pitala svjedoka da li poznaje Pavlovića te da li kao policijski službenik zna sa sukob između njega i načelnika.

“Poznato je da je bilo prijava, jer je mali grad pa se čuje, a i kroz evidencije policijske”, rekao je svjedok.

Pavlovićeva Odbrana je rekla da će Pušara biti i njihov svjedok.

Svjedok Tužilaštva BiH Azem Mahmutović je na pitanje tužiteljice Kanevčev rekao da je tokom rata izgubio više od 30 članova porodice i da je bio u logoru Batković u Bijeljini, gdje je preživio traume.

“Ako bih počeo pričati o tome, imao bih posljedice, ne bih ja mogao…“, rekao je svjedok.

Dodao je da je član udruženja povratnika i da je vidio transparent na kojem je pisalo “Živio, generale“, a koji je bio okačen pored semafora u centru Bratunca. Pavlovića ne poznaje toliko dobro, ali zbog isticanja transparenta s likom Mladića osjeća strah.

“Strah me, zbog mene i zbog moje porodice, jer sutra ne mogu izaći u grad u Bratunac, strah me zbog toga“, rekao je svjedok.

Pavlovićeva Odbrana je svjedoka pitala kako zna da je to bio lik Ratka Mladića, na šta je odgovorio da je bio u Srebrenici do jula 1995. godine i da zna da je Mladić komandovao ofanzivom kada je Srebrenica pala.

Pavlović je pitao svjedoka da li je ikada prijetio Bošnjacima, na šta je svjedok rekao da nije vidio, ni od nekoga čuo.

Svjedok Sakib Ahmetović je rekao da je tokom rata u BiH bi zatočen u logoru, te da je zbog posljedica zatočeništva bio na liječenju. U rodno selo Lonjin pored Bratunca vratio se 2001. godine. Rekao je da je, kao predsjednik udruženja logoraša, izložen stalnim pritiscima.

Izjavio je da je u martu 2023. godine uočio transparent s likom Ratka Mladića i da se tada zapitao “ko to kači i da li ima obraza i karaktera”, dodajući da Bratunčani znaju šta se dešavalo u ratu, posebno osobe srpske nacionalnosti.

Za drugi događaj koji se Pavloviću stavlja na teret kazao je da je uočio natpise na bini koja je bila postavljena u centru Bratunca, ali se nije previše približavao. U sjećanju su mu ostale nacionalističke pjesme.

“Čini mi se, ostalo mi u glavi – Radovane, siđi s planine, nešto Bošnjacima, nešto, i Sjenica će biti Srebrenica“, rekao je svjedok.

Pavlovićeva Odbrana je svjedoka pitala čije ime je pisalo na transparentu, što je svjedok odgovorio tek nakon napomene sutkinje Hasije Mašović.

“Na transparentu je pisalo, u suštini – Sretan rođendan, generalne Mladiću – u tom smislu, možda još koja riječ ili ne, uglavnom da bude suština toga“, rekao je svjedok.

Mladić je pravosnažno osuđen za genocid i druge zločine u BiH.

Nastavak suđenja je 22. oktobra 2024. godine.

Nino Bilajac