Vijest

Podignuta optužnica za zločine u Jošanici kod Foče

23. Jula 2024.10:05
Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Amela Isića zbog učešća u ubistvima više žrtava u fočanskom selu Jošanica i okolnim zaseocima krajem 1992. godine.
Jošanica. Foto: BIRN BiH

Iz Tužilaštva je saopćeno kako se Isić tereti da je, u svojstvu pripadnika bataljona “Vatra” Višegradske brigade Armije BiH, krajem 1992. godine učestvovao u napadu na selo Jošanica u općini Foča, kao i na okolne zaseoke, nastanjene uglavnom civilnim stanovništvom srpske nacionalnosti.

“Prilikom napada ubijeno je 56 lica srpske nacionalnosti, deset lica je ranjeno, a kuće i pomoćni objekti uništeni i zapaljeni”, navodi se u saopćenju Tužilaštva.

Prema saopćenju, Isić je osumnjičen da je, s drugim pripadnicima Armije BiH, lično i direktno učestvovao u ubistvima više žrtava u napadnutim selima.

Tereti se za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, organizovanje grupe ljudi i podstrekavanje na učinjenje krivičnih djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina i povrede zakona ili običaja rata.

Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 160 svjedoka, jednog stručnog vještaka i prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Isić je, prema informacijama iz Tužilaštva, državljanin BiH i Švedske.

Za zločine u Jošanici se trenutno u Sudu BiH vodi postupak protiv 13 bivših komandanata i pripadnika Armije BiH.

Detektor je ranije u epizodi TV Justice izvjestio o zločinima u ovom selu.

Lamija Grebo