Suđenje

Buljubašić i ostali: Počelo suđenje za zločine na području Foče, Višegrada i Čajniča

13. Februara 2024.16:31
Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodne riječi Državnog tužilaštva, počelo je suđenje trinaestorici bivših komandanata i pripadnika Armije Bosne i Hercegovine za zločine na području Foče, Višegrada i Čajniča od augusta 1992. do februara 1993. godine.
Ferid Buljubašić ispred zgrade Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Ferid Buljubašić, Ahmet Sejdić, Rašid Sobo, Ševko Glušac, Zakir Jamak, Bahrudin Muhić, Adem Fehrić, Mustafa Poljo, Enver Kustura, Muhamed Liska, Sakib Čakar, Izet Sejdić i Munir Nalo se terete za zločine u Jošanici, gdje je ubijeno 56 civila srpske nacionalnosti, ranjeno oko deset osoba, a kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti zapaljeni i uništeni.

Buljubašić je optužen u svojstvu komandanta Istočno-bosanske operativne grupe (IBOG), Ahmet Sejdić u svojstvu člana Štaba oružanih snaga i komandanta brigade oružanih snaga Teritorijalne odbrane Višegrad, Sobo i Kustura u svojstvu načelnika i pomoćnika načelnika štaba Prve višegradske brigade, Glušac u svojstvu komandanta Drugog bataljona 43. Drinske brigade, Jamak u svojstvu komandanta bataljona “Čole“, a Liska, Čakar, Izet Sejdić i Nalo kao pripadnici ove jedinice. Muhić, Fehrić i Poljo su optuženi u svojstvu komandira četa bataljona “Vatra”.

Prema optužnici koju je pročitao tužilac Vladimir Simović, optuženi su – svjesni posljedica – naredili i provodili ubijanje mahom srpskog civilnog stanovništva, iako nije postojao niti jedan vojni cilj.

“Ferid Buljubašić, kao komadant IBOG-a, organizovao je grupu njemu podređenih komandanata brigada, te od kraja novembra do 19. decembra 1992. – u okviru planiranja, pripreme i izvršenja vojne akcije ‘Laufer’, kao šire akcije radi proširenja koridora iz Goražda prema Sarajevu – izvršili protivpravni napad na civilna lica srpske nacionalnosti mjesne zajednice Jošanica, te njihove kuće i objekte“, navodi se u optužnici.

Ahmet Sejdić je, u svojstvu komandanta brigade oružanih snaga TO-a Višegrad, optužen za napade ne sela Klisure, Bursići i Hadroviću na području Višegrada, gdje je ubijeno osam civila, a nekoliko njih zarobljeno i odvedeno u Međeđu, te zatvoreno u magacin Zadružnog doma, gdje su držani oko tri mjeseca.

Buljubašić se tereti da je sredinom februara 1993. naredio napad na položaje Vojske Republike Srpske na području Čajniča, prilikom čega su, kako se navodi u optužnici, pripadnici 43. Drinske brigade u selima Šapići, Trpinje i Trojan iz automatskog naoružanja ubili 11 civila srpske nacionalnosti.

Tokom uvodne riječi tužilac Simović je rekao da će navode optužnice dokazivati saslušanjem 428 svjedoka i predočavanjem 15 registratora materijalnih dokaza.

“Nije postojao vojni cilj, optuženi čak nisu ni teritoriju zauzimali, već je namjera bila da se pobije srpsko stanovništvo“, rekao je Simović.

Iako nisu željeli iznositi koncept odbrane, Buljubašićev branilac Nermin Mulalić rekao je da će Odbrana, na osnovu dokaza Tužilaštva, dokazivati da su ova dešavanja “dio drugih okolnosti i kompleksnije slike”.

“Kontradiktornosti činjeničnog opisa i pravne kvalifikacije krivičnog djela su ovdje presedan, kao što je to i ova optužnica“, kazao je Mulalić.

Na početku ročišta Odbrane su zatražile od Suda da naloži Tužilaštvu da im dostavi sve dokaze koji su navedeni u optužnici.

Predsjedavajuća Vijeća Jasmina Ćosić Dedović naložila je tužiocu Simoviću da odgovori na zahtjeve Odbrana do 16. februara.

Nastavak suđenja je 20. februara, kada će biti saslušan prvi svjedok Tužilaštva.

Selma Boračić Mršo