Vijest

Polovinom juna presuda za davanje lažnog iskaza

4. Juna 2024.14:56
Nakon što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u završnoj riječi zatražilo osuđujuću presudu za optuženog koji se tereti da je kao zaštićeni svjedok u predmetu ratnog zločina dao lažni iskaz, a Odbrana zatražila uslovnu osudu, izricanje presude je zakazano za 18. juni.
Državni sud. Foto: BIRN BiH

Tužilac Sanjin Kulenović je u završnoj riječi naveo da je Tužilaštvo dokazalo da je optuženi počinio djelo na način kako je to i navedeno u optužnici.

Kulenović je pojasnio da je optuženi kao zaštićeni svjedok u predmetu Mehmeda Aleševića, kojeg je Sud BiH pravosnažno osudio na pet godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na području Bužima, dao lažni iskaz.

Tužilaštvo se u završnoj riječi, između ostalog, osvrnulo na svjedokinju Sanelu Alešević, suprugu Aleševića, koja je svjedočila kako je čula preko druge osobe da je optuženi rekao da ga grize savjest kada je čuo da je osuđen njen muž. Također je navedeno i da se Alešević sastala sa optuženim zaštićenim svjedokom, koji joj je rekao “da mu je ponuđeno svašta nešto” pod određenim pritiskom i prijetnjom.

Prema Tužilaštvu, Alešević je posvjedočila da je optuženom kazala da će protiv njega podnijeti krivičnu prijavu, s čim se on složio s obzirom da su upućivane prijetnje njegovoj porodici.

“Prilikom saslušanja u svojstvu svjedoka on je priznao izvršenje”, rekao je tužilac Kulenović, kao i da je optuženi naveo da je bio pod pritiskom i da mu je nuđen novac, koji nije dobio.

Optuženom se, prema anonimiziranoj optužnici objavljenoj na stranici Tužilaštva BiH, stavlja na teret da je u predmetu ratnog zločina kao zaštićeni svjedok, radi sticanja nezakonite imovinske koristi koja mu je prethodno bila obećana, svjestan i upozoren da lažno svjedočenje predstavlja krivično djelo, dao lažan iskaz.

Prvostepenom presudom iz februara 2022. godine, koju je potvrdilo Apelaciono vijeće, Alešević je proglašen krivim da je s drugim vojnim policajcima nečovječno postupao prema zatočenicima u improvizovanom zatvoru u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu od decembra 1994. do marta 1995. godine.

Prema presudi, učestvovao je u teškom zlostavljanju zatvorenika, udarajući ih palicama, nogama i rukama po raznim dijelovima tijela. Alešević je proglašen krivim po devet tačaka optužnice za teška zlostavljanja, dok je po jednoj tački oslobođen. Vijeće je odbilo tri tačke optužnice. Proglašen je krivim u svojstvu referenta Vojne policije 505. bužimske brigade Armije Bosne i Hercegovine.

Advokat Husein Huzejrović je zatražio od Suda da ima u vidu zdravstveno stanje optuženog i njegove supruge, te zatražio uslovnu osudu, kao i da optuženi bude oslobođen plaćanja troškova postupka.

Odbrana smatra da strankama u postupku nije sporno da je optuženi na glavnom pretresu 2016. lažno svjedočio, te je navedeno da je u predmetu koji se vodi protiv njega na ranijem ročištu potvrdio da je lažno svjedočio, što je uticalo na Aleševićevu presudu.

Advokat Huzejrović je ukazao, između ostalog, da je svjedokinja Alešević svoje svjedočenje iznijela na vjerodostojan način i izrazila ljutnju zbog muževe presude, ali i suosjećanje, i bila zahvalna da optuženi kaže istinu.

“Zahvalnost ističe jer istina nikad ne bi ugledala svjetlo dana da nije optuženi priznao ovo djelo”, rekao je Huzejrović.

Odbrana je također dodala da je ovaj lažni iskaz dat mimo njegove volje i da optuženi nije bio svjestan da će Alešević biti osuđen, kao i da je objasnio kako je bio žrtva “siledžija organizovane grupacije”.

Sam optuženi se složio sa završnom riječi svog advokata i kroz suze pojasnio da mu je žao i da se kaje.

Izricanje prvostepene presude zakazano je za 18. juni.

Lamija Grebo