Suđenje

Aleševiću pet godina zatvora za zločine u Bužimu

21. Februara 2022.13:00
Sud BiH osudio je Mehmeda Aleševića na pet godina zatvora zbog zločina počinjenih 1994. i 1995. nad zatočenim civilima u Bužimu.

This post is also available in: English

Sud BiH ulaz
Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Alešević je proglašen krivim po devet tačaka optužnice za teška zlostavljanja, dok je po jednoj tački oslobođen. Vijeće je odbilo tri tačke optužnice.

Proglašen je krivim u svojstvu referenta Vojne policije 505. bužimske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

Vijeće je utvrdilo da su zločini počinjeni za vrijeme sukoba između ABiH i Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NO APZB), a da su oštećeni bili civili, onesposobljeni za borbu.

“Među oštećenim su bili pripadnici neke od strana u sukobu, ali kada je optuženi poduzimao radnje, oni su bili izbačeni iz stroja”, obrazložio je predsjedavajući Vijeća Darko Samardžić.

Alešević je proglašen krivim da je sa drugim vojnim policajcima nečovječno postupao prema zatočenicima u improvizovanom zatvoru u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu od decembra 1994. do marta 1995. godine. On je, prema presudi, učestvovao u teškom zlostavljanju zatvorenika, udarajući ih palicama, nogama i rukama po raznim dijelovima tijela.

Među oštećenim je bila i jedna maloljetna osoba, a jedan zatvorenik je podlegao od batina, ali kako je obrazložio Samardžić, nije utvrđena uzročno-posljednična veza između njegove smrti i postupaka optuženog.

Vijeće smatra da je izrečena kazna adekvatna i da će poslati jasnu poruku budućim izvršiocima.

“Vijeće je u obzir uzelo stepen odgovornosti, pobude iz kojih je djelo učinjeno, okolnosti, kao i porodične prilike i držanje optuženog na sudu”, kazao je Samardžić.

Alešević je oslobođen tačke koja ga tereti za učešće u seksualnom zlostavljanju dvoje zatočenika. Sudija je rekao da Vijeće nije moglo utvrditi van razumne sumnje da je optuženi izveo jedno od oštećenih, koje su potom natjerali da polno opšte.

Tri tačke optužnice su odbijene jer je Tužilaštvo u izmijenjenoj optužnici od njih odustalo.

Alešević je prvobitno optužen u oktobru 2015. sa još osam osoba, ali je prije početka suđenja, godinu kasnije, predmet razdvojen zbog njegovog zdravstvenog stanja. Suđenje u drugom predmetu i dalje traje.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

 

Marija Taušan


This post is also available in: English