Suđenje

Đurđić i ostali: Odvezli ženu s djecom u Nevesinje

28. Oktobra 2024.12:10
Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine je ispričao da je u ljeto 1992. dobio naredbu da ode do Zijemlja te da ženu i troje djece odveze u Nevesinje.

Nevesinje. Foto: BIRN BiH

Đuro Mišević je ispričao da je prije početka rata živio u Nevesinju i bio pripadnik rezervnog sastava milicije, a da je 1992. prešao u vojsku.

Svjedok se prisjetio da mu je zet poginuo 26. juna 1992. godine, a da je 15 do 20 dana nakon toga od policajca saznao da ga traži komandir stanice Gojko Stanić. Mišević je naveo da je potom saznao da ga traži Zdravko Kandić te da treba da pođe za Zijemlje.

Posvjedočio je da je s Radom Cvijetićem otišao kombijem u Zijemlje, gdje su zatekli jednog vojnika, koji mu je rekao da je Kandić otišao za Nevesinje, a da je njihov zadatak da jednu ženu i troje djece, koje su zatekli tamo, odvezu u Nevesinje. Svjedok je naveo da su ih predali u stanici te da je poslije saznao da je ta žena M-4.

Za zločine počinjene na području Nevesinja i Mostara sudi se Draganu Đurđiću, nekadašnjem zamjeniku komandanta Petog bataljona Nevesinjske brigade Vojske Republike Srpske i komandiru Interventnog odjeljenja, te Draganu Ivaniševiću, Goranu Došli, Milanu Trifkoviću, Siniši Kandiću, Dragoslavu Aćimoviću i Mladenu Kandiću, bivšim pripadnicima Petog bataljona. Optužnica ih tereti za ubistva oko 100 žrtava bošnjačke nacionalnosti s područja Nevesinja.

Prvooptuženi u ovom predmetu bio je Zdravko Kandić, koji je nedavno preminuo.

Na upit Odbrane, Mišević je izjavio da je poslije saznao da je žena koju je odvezao u Nevesinje napustila BiH.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Davorin Jukić je kazao da drugi svjedok ima mjere zaštite iz Haškog tribunala, zbog čega je donesena odluka da se javnost isključi.

Nastavak suđenja, prema rasporedu Suda BiH, trebao bi biti 6. novembra.

Aida Trepanić Hebib