Suđenje

Ališpago: Naloženo dodatno vještačenje optuženog

8. Oktobra 2024.14:47
Vijeće Suda Bosne i Hercegovine naložilo je dodatno medicinsko vještačenje Zulfikara Ališpage, optuženog za zločine u Trusini, nakon što je Odbrana uložila novu medicinsku dokumentaciju.
Sudnica Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Vještaci medicinske struke su prethodno konstatovali da je optuženi sposoban dolaziti na suđenje i aktivno učestvovati u postupku.

Internista Radojka Golijan kazala je da je, s još tri sudska vještaka, obavila pregled optuženog u aprilu ove godine te da su utvrdili da je Ališpago “svjestan, komunikativan, samostalno pokretan”.

“Može pratiti glavni pretres u trajanju od tri sata, s pauzom nakon sat i po zbog hipoglikemije, odnosno niskog nivoa šećera u krvi”, rekla je Golijan.

Branilac Alen Nakić kazao je da je nalaz vještaka iz aprila ove godine sačinjen na osnovu medicinske dokumentacije iz augusta 2023. te da ne može odslikavati trenutno zdravstveno stanje njegovog branjenika.

Specijalista neurohirurg Mersad Baručija je u izlaganju nalaza i mišljenja naveo da je sugestija ljekara da se u sudnici napravi pauza ukoliko optuženi osjeća tegobe.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Željka Marenić rekla je da Sud nije zaprimio nove nalaze od optuženog te je naložila Odbrani da potpunu medicinsku dokumentaciju dostavi Sudu u naredna tri dana, kako bi se obavilo dodatno vještačenje.

Državni sud je ranije odbio zahtjev Odbrane za izuzeće sutkinje Marenić zbog nepoštivanja načela nepristrasnosti.

Ališpagu, bivšeg komandanta Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” Armije Bosne i Hercegovine, Tužilaštvo tereti da je propustio preduzeti mjere na kažnjavanju potčinjenih zbog ubistava 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane počinjenih u napadu na Trusinu 16. aprila 1993. godine.

Postupak protiv Ališpage je, zbog njegovog zdravstvenog stanja, 2014. razdvojen u odnosu na ostale u predmetu, koji je pravosnažno okončan 2017. godine.

Odbrana je najavila podnošenje zahtjeva za odlazak Ališpage na liječenje u Tursku u periodu od dva mjeseca, o čemu će Sud naknadno odlučivati.

Lejla Memčić