Suđenje

Čvorić: Policija podnijela prijavu za silovanje protiv optuženog 1992.

12. Septembra 2024.16:43
Prvi svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine na suđenju Zdravku Čvoriću za silovanje na području Zvornika ispričao je da je protiv optuženog zbog tog djela bila podnesena krivična prijava 1992.

Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Milorad Lokančević kazao je da je 30. jula 1992. upućen u Zvornik, gdje je postavljen za načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB). On je kazao da je saznao da pripadnici rezervnog sastava policije obezbjeđuju civile u sabirnom centru u Diviču.

On je naveo da ne zna zbog čega su civili bili zatvoreni, ali da je išao kod komandanta Zvorničke brigade kako bi mu rekao da to nije posao za policiju, a mu je on odgovorio da tako mora biti.

“Dobio sam informaciju da je bilo silovanje u tom sabirnom centru. Odmah sam dao zadatak šefu odjeljenja krim-policije da se ode i da se to ispita“, kazao je Lokančević.

Kako je naveo, utvrđeno je ko je počinilac i protiv njega je podnesena krivična prijava, a on je komandiru naložio da to lice razduži iz policije.

Tužiteljica Eldina Biuk predočila je prijavu od 3. avgusta 1992. protiv Čvorića, a svjedok je potvrdio da je njegov potpis na dokumentu.

Lokančević je potvrdio da je dobijao informacije da je otac optuženog prijetio da će ga ubiti i tužiti, te da je bilo pritisaka jer je to “naš čovjek“ i da ga “treba zaštititi“. Kako je rekao, to je shvatao kao čaršijske priče.

“Nisam se obazirao, ja sam radio u skladu sa zakonom“, naveo je svjedok.

Čvorić je optužen da je, kao rezervni milicioner Stanice javne bezbjednosti u Zvorniku, 28. jula 1992. silovao ženu bošnjačke nacionalnosti koja je s drugim civilima bila zatvorena u Diviču.

Svjedok Lokančević se složio s braniocem Petkom Pavlovićem da se jedino u sudskom postupku može utvrditi da je neko počinio silovanje. On je kazao da njemu lično nije prijetio Zdravko Čvorić, kao ni neko od njegove rodbine.

Svjedok Slobodan Stojkić ispričao je da je kao inspektor u SJB Zvornik saslušao K-1, koja je prijavila da je silovana.

“Bila je utučena, povučena… Ona čak nije htjela da govori, ali je od rodbine prisiljena da prijavi“, rekao je Stojkić.

Dodao je da mu je poznato da je zbog tog slučaja na kraju podnesena prijava.

Naveo je da mu je poslije više godina otac optuženog rekao da mu sin ima problema zbog slučaja u Diviču.

Stojkić je kazao da nije imao zaduženja prema civilima bošnjačke nacionalnosti koji su bili u prostorijama fudbalskog kluba u Diviču, ali da je jedne prilike išao da odnese hranu ocu svog kolege.

Na pitanja branioca Pavlovića, svjedok je kazao da je K-1 sugerisao da bi trebalo da ode kod ljekara, ali ona to nije prihvatila.

Suđenje se nastavlja 19. septembra.

Marija Taušan