Vijest

Obilježavanje godišnjice zločina u Vozući bez procesuiranja odgovornih i hapšenja odbjeglog Mahmuljina

10. Septembra 2024.09:44
U Vozući kod Zavidovića danas se Maršom “Stazama egzodusa” obilježava 29. godišnjica progona srpskih civila iz doline rijeke Krivaje i s južnog dijela Ozrena te prisjeća žrtava, od kojih se još uvijek traga za 129 osoba.
Ekshumacija u Vozući. Foto: Institut za nestale osobe BiH

Predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana u Doboju, Zoran Blagojević, kaže da se na 16. po redu Maršu očekuje deset autobusa učesnika, koji će krenuti od manastira Tumare na Ozrenu do Crkve Svetog Georgija u naselju Stog na Vozući.

“Tu ćemo u porti Crkve održati parastos za sve poginule i nestale, a nakon toga biće položeni vijenci i cvijeće na mjestu gdje je bila masovna grobnica. Tu je pronađeno 21 tijelo, od kojih je 17 obezglavljeno”, kaže za Detektor Blagojević.

Prema njegovim riječima, na području Krivaje i Zavidovića u proteklom ratu je poginulo 429 osoba srpske nacionalnosti. Njih 412 se vodilo kao nestali. U međuvremenu, pronađene su i identifikovane 283, a još uvijek se traga za 129 osoba.

“U mjestu Kesten su živa zarobljena 64 pripadnika Vojske Republike Srpske. Njih je zarobio Peti bataljon 375. tešanjske brigade i njih su predali odredu ‘El-Mudžahedin’. Još uvijek potražujemo tijela tih ljudi. Tada su bile zarobljene i tri žene, ali one su kasnije razmijenjene”, dodao je Blagojević, pojasnivši da je ostalo srpsko stanovništvo protjerano iz 30 sela s ovog područja.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina Republike Srpske, Viktor Nuždić, kaže da postoje brojni dokazi o ratnim zločinima na područje Vozuće.

“Haški tribunal se bavio zločinima na Ozrenu i možemo pretpostaviti da je zločin ogroman jer znamo da su zločini nad Srbima pred Haškim tribunalom samo djelimično procesuirani”, kaže Nuždić, podsjećajući da je jedan od procesuiranih za ovaj zločin general Armije BiH Rasim Delić, koji je osuđen na tri godine, nakon što je preminuo.

Napomenuo je i da je pred Sudom BiH zbog zločina na tom području na osam godina osuđen i penzionisani general Armije BiH Sakib Mahmuljin.

“Niko od nižerangiranih nije do sada osuđen i to je ono što ostavlja gorak ukus svima nama. Neke od brutalnih snimaka koji su bili na raspolaganju Haški tribunal nije htio da pusti javno. Radi se o ritualnom odsijecanju glava boraca Vojske Republike Srpske koji su zarobljeni”, napomenuo je Nuždić.

Prema njegovim riječima, postoje svjedočanstva i video-zapisi, te da je nezamislivo kakvi su zločini napravljeni na Ozrenu, ne samo u septembru 1995. nego i u maju i julu te godine.

Sud BiH je Mahmuljina proglasio krivim jer nije spriječio i kaznio zločine koje su počinili pripadnici Odreda “El-Mudžahidin”, jedinice iz sastava Trećeg korpusa, kojima je bio direktno nadređen.

Utvrđeno je da se prilikom operacije “Proljeće 95-II”, koju su u drugoj polovini jula izvodile jedinice Trećeg korpusa, među kojima je bio i Odred “El-Mudžahidin”, predao određeni broj pripadnika Vojske Republike Srspke, koji su bili u logoru Odreda “13. kilometar” u blizini Kamenice (opština Zavidovići), jedan zarobljenik je ubijen i odsječena mu je glava, dok su drugima nanošene tjelesne i duševne povrede.

Pored toga, utvrđeno je da su, u okviru operacije “Farz”, u septembru 1995. pripadnici Odreda u blizini sela Kesten oteli 63 zarobljena vojnika i tri civila od Petog bataljona 328. brdske brigade Armije BiH i odveli ih u logor “13. kilometar”, gdje su vatrenim i hladnim oružjem ubili 52 zarobljenika, od kojih je deset pronađeno i identifikovano, dok se ostali vode kao nestali.

Ostali zarobljenici i civili, kako se navodi u presudi, udarani su palicama, šipkama, šlaufima, pesnicama te izlagani elektrošokovima.

Nakon presude, Mahmuljin je napustio BiH i otišao u Tursku, a s obzirom da se nije javio na izdržavanje kazne, protiv njega je raspisana potjernica. Predstavnici udruženja žrtava smatraju da je riječ o propustu pravosuđa.

Đorđe Vujatović