Vijest

Porodice sutra šalju apel za pronalazak više od 7.600 nestalih osoba u BiH

29. Augusta 2024.13:10
Mirnom šetnjom i izložbom pod nazivom “Gdje je?” u petak će u Sarajevu biti obilježen Međunarodni dan nestalih, kao podsjećanje na više od 7.600 nestalih osoba za kojima se u Bosni i Hercegovini još uvijek traga.
Obilježavanje Međunarodnog dana nestalih osoba 2023. godine. Foto: BIRN BiH

Povodom 30. augusta, kada se u cijelom svijetu poziva na pronalazak nestalih osoba, u glavnom gradu BiH porodice nestalih osoba će prigodnim programom podsjetiti na bolne rane koje nose u potrazi dugoj tri decenije.

Mirna šetnja će početi u 10 sati sa Trga djece Sarajeva, sve do zgrade Parlamentarne skupštine BiH, gdje će biti upriličena izložba i obraćanje zvanica.

Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH (INO BiH), koji okupljanje organizira s porodicama nestalih i Međunarodnim komitetom crvenog križa/krsta, kaže da je ovaj događaj svojevrsno podizanje javne svijesti o problemu nestalih osoba, ali i pružanje podrške porodicama.

“Upućujemo apele onima koji znaju, koji imaju informacije gdje se kriju posmrtni ostaci žrtava, da o tome konačno progovore, da porodicama olakšaju njihovu bol, i da se i sami riješe noćnih mora u kojima zasigurno žive, noseći takve tajne sa sobom”, dodaje Fazlić.

To je, kaže, način kako žele potražiti pomoć za obavljanje svog posla, ali i za porodice, jer je sve veći broj onih koji ne dočekaju da za svog života pronađu i identifikuju posmrtne ostatke svojih najmilijih.

Semina Alekić iz Travnika, koja predsjedava Koordinacijom udruženja nestalih osoba u BiH, kaže da će sutra poslati apele institucijama vlasti i donosiocima odluka da realizuju odgovornosti i obaveze o ovom pitanju. Političare, dodaje, poziva da prestanu dolaziti kako bi se samo fotografisali i davali deklarativna obećanja.

“Svoje djelovanje mogu pokazati tako što će donijeti odluke o nabavci nove tehnologije koja može doprinijeti ubrzavanju pronalaska nestalih i da ohrabre svjedoke događaja, koji nažalost zadržavaju informacije”, kaže Alekić, govoreći da postoji i manjak stručnog kadra za potragu, a da opremu još uvijek obezbjeđuju međunarodne organizacije.

“Svjedoci smo da naša država i institucije ne ulažu ni u stručni kadar, kao što su antropolozi, doktori sudske medicine, da antropologe angažuje ICMP i da ih oni šalju na teren, na ekshumacije i identifikacije”, pojašnjava.

Alekić navodi da, osim porodica koje traže, nestaju i oni koji znaju gdje su masovne grobnice i odnose informacije sa sobom.

U INO-u BiH kažu kako bi ključno bilo da dobiju sve nove tehnologije koje bi im mogle pomoći u pretrazi terena, preciznijem lociranju posmrtnih ostataka, ali i kadar koji bi mogao upravljati ovakvim tehnologijama.

Iz Instituta navode da će i jedna od posebnih poruka ovogodišnjeg okupljanja biti informacija o velikom broju posmrtnih ostataka koji su pronađeni, ali nisu identifikovani.

“Mi u mrtvačnicama imamo negdje oko 2.800 osoba koje nemaju svoje ime i prezime. Vjerujemo da su veliki broj njih žrtve, najvjerovatnije, pogrešnih identifikacija, dok su se one vršile metodom prepoznavanja”, navodi Fazlić.

Zbog toga će, kaže, uputiti apel svim porodicama koje su već identifikovale svoje najmilije klasičnom metodom, da svejedno doniraju krv, kako bi identifikacije bile provjerene.

“Sve te porodice koje bi dale krv moraju znati da neće ostati bez posmrtnih ostatak svojih najmilijih, koje su već ukopali, jer u slučaju da se potvrdi da je došlo do pogreške, to bi značilo da su ti posmrtni ostaci već pronađeni”, kaže Fazlić.

Predstavnici porodica, s druge strane, ističu koliko je važno da ovaj proces bude što više ubrzan i da ne bude teret budućnosti u BiH.

I pored svih poteškoća s kojima se suočavaju, Fazlić dodaje da je Institut prepoznat kao jedna od najuspješnijih organizacija za pronalazak nestalih u svijetu, zbog čega danas i istražioci iz Ukrajine, koja se nalazi pod ruskom invazijom, dolaze u BiH kako bi prikupili iskustva i znanja.

“Nigdje drugo, ni u jednoj zemlji nije pronađeno više od 30 ili 40 posto nestalih osoba, dok je u BiH pronađeno 80 posto osoba. Stoga su iskustva stečena u našoj zemlji dragocjena”, navodi Fazlić.

Tokom protekle godine je u BiH pronađeno 60 posmrtnih ostataka, od kojih su deset posmrtni ostaci žrtava genocida u Srebrenici, a 82 osobe su identifikovane. Prema podacima INO-a BiH, još uvijek traje potraga za 7.616 nestalih osoba, a posljednja masovna grobnica pronađena je u naselju Dobro Polje kod Kalinovika.

Detektor je krajem jula pokrenuo rad na bazi podataka sa imenima djece nestale za vrijeme rata, kako bi doprinio trajnom čuvanju uspomena na živote djece i djetinjstva koja je nasilno prekinuo rat. Cilj online platforme je da u javnosti stavi veći fokus na nestalu djecu, kako bi podstakla institucije na veće napore u njihovom pronalasku, ali i pojedince – koji imaju informacije o grobnicama – da podijele informacije s roditeljima i istražiocima.

Enes Hodžić