vijesti

Milanu Trišiću dvije godine manja kazna za zločine u Bratuncu

16. Augusta 2024.16:11
Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine smanjilo je kaznu Milanu Trišiću sa petnaest na trinaest godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti na području Bratunca.


Milan Trišić. Foto: BIRN BiH

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine su za Detektor potvrdili da je djelimično uvažena žalba Trišićeve Odbrane u odnosu na kaznu, te mu je služenje zatvora smanjeno za dvije godine.

“U preostalom dijelu žalba branioca optuženog Milana Trišića odbija se kao neosnovana, te se prvostepena presuda u tom dijelu potvrđuje”, navodi se u presudi.

Trišić je u decembru prošle godine prvostepenom presudom proglašen krivim da je, kao pripadnik Teritorijalne odbrane a kasnije Vojske Republike Srpske, učestvovao u ubistvima, nestancima i nečovječnim postupanjima na području Bratunca u maju 1992. godine.

Proglašen je krivim po devet tačaka za zločine nad civilima koji su bili zatočeni u sali škole “Vuk Karadžić”. Većina tačaka odnosi se na nanošenje teških patnji civilima premlaćivanjem, a po jedna na učešće u ubistvu jednog zatočenika i prisilnom nestanku trojice.

Na ovu presudu ne postoju mogućnost žalbe.

Senita Patković