Vijest

Obustavljen postupak protiv optuženog za zločine na području Nevesinja i Mostara

30. Jula 2024.15:26
Državni sud obustavio je zbog smrti optuženog postupak protiv Zdravka Kandića, nekadašnjeg komandanta Petog bataljona Nevesinjske brigade Vojske Republike Srpske (VRS) kojem se s drugim osobama sudilo za zločine počinjene nad civilima s područja Nevesinja i Mostara, potvrđeno je za Detektor.

Škola u Zijemlju. Foto: BIRN BiH

Iz Suda BiH su naveli da su zaprimili izvod iz matične knjige umrlih za Zdravka Kandića i da su 29. jula 2024. godine donijeli rješenje kojim je u odnosu na optuženog Zdravka Kandića obustavljen krivični postupak.

Osim Kandića, za zločine počinjene na području Nevesinja i Mostara sudi se Draganu Đurđiću, nekadašnjem zamjeniku komandanta Petog bataljona Nevesinjske brigade VRS-a i komandiru Interventnog odjeljenja, te Draganu Ivaniševiću, Goranu Došli, Milanu Trifkoviću, Siniši Kandiću, Dragoslavu Aćimoviću i Mladenu Kandiću, bivšim pripadnicima Petog bataljona. Optužnica ih tereti za ubistva oko 100 žrtava bošnjačke nacionalnosti s područja Nevesinja.

U optužnici stoji da su 26. juna pripadnici Interventnog odjeljenja na planini Velež, na lokalitetu Jasenov do – Teleća lastva, u općini Mostar, zarobili 75 civila bošnjačke nacionalnosti koji su zbog napada na njihova sela na području Nevesinja pokušali pobjeći. Po naređenju komande Petog bataljona, kako se navodi, civili su dovedeni pred školu u Zijemlju, gdje su razdvojeni muškarci od žena i djece. Prema optužnici, Kandić je naredio da se muškarci ubiju i oni su odvezeni na lokalitet Breza – Dubravica, gdje se nalazi prirodna jama i gdje je strijeljan 31 muškarac.

“Civile muškarce u manjim grupama, od po dva ili tri, izvodili su iz kamiona i dovodili do ruba jame, gdje su ih, zajedno sa drugim vojnicima, Dragan Ivanišević, Milan Trifković i Goran Došlo pucanjem iz automatskog oružja ubijali, a tijela ubijenih padala su u jamu, dok su Dragan Đurić, Dragoslav Aćimović, Siniša Kandić, zajedno sa Zdravkom Kandićem, stajali polukružno oko jame i kamiona… kako neko ne bi pobjegao”, stoji u optužnici.

Zdravku Kandiću se na teret stavljalo da je preko podređenih organizovao prebacivanje žena i djece razdvojenih u Zijemlju, koji su zatvoreni u kotlovnicu u Nevesinju. Nakon najmanje četiri dana, kako se navodi, ženama i djeci se gubi svaki trag i do danas nisu pronađeni.

U jednoj od sedam tačaka optužnice se navodi da je Kandić 24. juna 1992. naredio napad, nezakonito hapšenje i zatvaranje bošnjačkog stanovništva zaseoka Škarice u selu Zijemlje, što je izvršio Đurđić s pripadnicima Petog bataljona. Kako se navodi, civili su završili u logoru u Bileći, osim četvorice, od kojih se dvojici gubi trag, a dvojica su ubijena.

Prema optužnici, pripadnici Petog bataljona su 29. juna, na lokalitetu Teleća lastva, zarobili 12 bošnjačkih civila, koje je Đurđić zatvorio u školu u Zijemlju. Kako se navodi, civili su premlaćivani, mučeni, silovani, a potom odvedeni na lokalitet Doline, gdje su ih Dragan Ivanišević i Goran Došlo s drugim vojnicima ubili.

Mladenu Kandiću na teret je stavljeno da je pred školom u Zijemlju ubio jednog civila snažnim udarcem nogom u predjelu grudi.

Zdravko Kandić i Dragan Đurđić su optuženi i za zarobljavanje nekoliko civila 12. jula u mjestu Podporim, u općini Mostar, koji su dovezeni na Rujište, gdje je jednom odsječeno uho, a potom ubijeni.

U posljednjoj tački optužnice stoji da je u augustu 1995. zarobljeno pet pripadnika Armije BiH, koji su dovedeni u komandu Nevesinjske brigade i predati Zdravku Kandiću, koji je tada bio pomoćnik načelnika za obavještajne poslove. Kako se navodi, Kandić ih je ispitivao, dok su fizički zlostavljani, a potom naredio da jednog po jednog izvedu iz prostorije i ubiju, što je i učinjeno.

Suđenje u ovom predmetu počelo je u junu 2022. godine, a trenutno je Tužilaštvo u fazi iznošenja svojih dokaza.

Lamija Grebo