Suđenje

Kandić i ostali: Počelo suđenje za ubistva stotinu civila s područja Nevesinja

29. Juna 2022.16:22
Suđenje osmorici bivših pripadnika vojske i policije Republike Srpske za zločine nad civilima s područja Nevesinja i Mostara počinjene 1992. i 1995. godine, počelo je čitanjem optužnice koja ih tereti za ubistva oko 100 djece, žena i muškaraca, te zatvaranja, fizička i seksualna zlostavljanja.
Kandić i drugi
Zdravko Kandić i ostali. Foto: Sud BiH

Suđenje je počelo Zdravku Kandiću, nekadašnjem komandantu Petog bataljona Nevesinjske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Draganu Đurđiću, njegovom tadašnjem zamjeniku i komandantu Interventnog odjeljenja, te Draganu Ivaniševiću, Goranu Došli i Milanu Trifkoviću, koji su bili pripadnici Interventnog odjeljenja, kao i Siniši Kandiću, Dragoslavu Aćimoviću i Mladenu Kandiću, bivšim pripadnicima rezervnog sastava milicije Mostar, koji su takođe bili u sastavu Petog bataljona.

Tužiteljica Eldina Biuk je navela da suđenje počinje 30 godina nakon što je počinjena većina ubistava iz optužnice.

“Ovo je dokaz da će, bez obzira na godine koje su prošle, svako ko je odgovoran biti izveden pred sud”, istakla je Biuk u uvodnoj riječi.

Ona je navela da su optuženi učestvovali u širokom i sistematičnom napadu na bošnjačke civile na području opštine Nevesinje i sela Zijemlje i Ruište u opštini Mostar. Tužiteljica je rekla da će svjedoci spominjati vrh Teleća lastva na Veležu, kuda su civili pokušavali da prođu prema Mostaru i koji je bio u zoni Petog bataljona.

“Predmet ove optužnice je težak i strašan zločin, u kojem su ubijene cijele porodice”, kazala je Biuk.

U optužnici se navode imena brojnih žrtava iz porodica Ploskić, Šipković, Aličić, Alibašić, Mahinić, Brajević, Čopelj i drugih, a za najmlađu žrtvu stoji da je imala 15 dana.

Biuk je rekla da će tokom suđenja svjedočiti 88-godišnja žena koja je izgubila tri sina, snahu i petoro unučadi, kao i žena kojoj je dvoje djece istrgnuto iz ruku i koje više nikada nije vidjela.

“O sudbini ove djece odlučivao je Zdravko Kandić. Od njega je traženo da pusti žene i djecu da prođu, ali on to nije dozvolio. Od momenta kad je odlučio da ih ne pusti, za njihovu se sudbinu ništa ne zna”, kazala je tužiteljica.

Ona je navela da je u grupi od 75 zarobljenih civila bilo 21 dijete starosti do pet godina, koje su roditelji držali u naručju.

U optužnici stoji da su 26. juna pripadnici Interventnog odjeljenja na planini Velež, na lokalitetu Jasenov do – Teleća lastva, u opštini Mostar, zarobili 75 civila bošnjačke nacionalnosti koji su zbog napada na njihova sela na području Nevesinja pokušali pobjeći. Po naređenju komande Petog bataljona, kako se navodi, civili su dovedeni pred školu u Zijemlju, gdje su razdvojeni muškarci od žena i djece. Prema optužnici, Kandić je naredio da se muškarci ubiju i oni su odvezeni na lokalitet Breza – Dubravica, gdje se nalazi prirodna jama i gdje je strijeljan 31 muškarac.

“Civile muškarce u manjim grupama, od po dva ili tri, izvodili su iz kamiona i dovodili do ruba jame, gdje su ih, zajedno sa drugim vojnicima, Dragan Ivanišević, Milan Trifković i Goran Došlo pucanjem iz automatskog oružja ubijali, a tijela ubijenih padala su u jamu, dok su Dragan Đurić, Dragoslav Aćimović, Siniša Kandić, zajedno sa Zdravkom Kandićem, stajali polukružno oko jame i kamiona… kako neko ne bi pobjegao”, stoji u optužnici.

Zdravku Kandiću se na teret stavlja da je preko podređenih organizovao prebacivanje žena i djece razdvojenih u Zijemlju, koji su zatvoreni u kotlovnicu u Nevesinju. Nakon najmanje četiri dana, kako se navodi, ženama i djeci se gubi svaki trag i do danas nisu pronađeni.

U jednoj od sedam tačaka optužnice se navodi da je Kandić 24. juna 1992. naredio napad, nezakonito hapšenje i zatvaranje bošnjačkog stanovništva zaseoka Škarice u selu Zijemlje, što je izvršio Đurđić s pripadnicima Petog bataljona. Kako se navodi, civili su završili u logoru u Bileći, osim četvorice, od kojih se dvojici gubi trag, a dvojica su ubijena.

Prema optužnici, pripadnici Petog bataljona su 29. juna, na lokalitetu Teleća lastva, zarobili 12 bošnjačkih civila, koje je Đurđić zatvorio u školu u Zijemlju. Kako se navodi, civili su premlaćivani, mučeni, silovani, a potom odvedeni na lokalitet Doline, gdje su ih Dragan Ivanišević i Goran Došlo s drugim vojnicima ubili.

Mladenu Kandiću na teret je stavljeno da je pred školom u Zijemlju ubio jednog civila snažnim udarcem nogom u predjelu grudi.

Zdravko Kandić i Dragan Đurđić su optuženi i za zarobljavanje nekoliko civila 12. jula u mjestu Podporim, u opštini Mostar, koji su dovezeni na Rujište, gdje je jednom odsječeno uho, a potom ubijeni.

U posljednjoj tački optužnice stoji da je u avgustu 1995. zarobljeno pet pripadnika Armije BiH, koji su dovedeni u komandu Nevesinjske brigade i predati Zdravku Kandiću, koji je tada bio pomoćnik načelnika za obavještajne poslove. Kako se navodi, Kandić ih je ispitivao, dok su fizički zlostavljani, a potom naredio da jednog po jednog izvedu iz prostorije i ubiju, što je i učinjeno.

Odbrane optuženih su navele da u ovoj fazi postupka neće iznositi uvodne riječi.

Saslušanje prvih svjedoka zakazano je za 13. juli.

Marija Taušan