Suđenje

Hadžić i ostali: Predaja i ubijanje vojnika u Čemernom

18. Jula 2024.11:55
Na suđenju za zločine na području Ilijaša, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pročitalo je iskaz preminulog svjedoka koji je govorio o napadu na Čemerno i ubijanju vojnika koji su se predali.
Optuženi i branioci iz predmeta “Džemal Hadžić i ostali”. Foto: BIRN BiH

Nenad Obradović ispričao je u istrazi kako je sa saborcima 10. juna 1992. krenuo iz Kunosića u Čemerno, jer su imali dojavu da će napasti “Zelene beretke”.

U iskazu datom 1993. naveo je da je napad bio sa svih strana te da je bio ranjen.

“Predajte se, nećemo vam ništa… Izašli su i pobili ih”, rekao je Obradović.

Izjavio je da je pucao iz štale, te da je na nekima vidio oznake Teritorijalne odbrane Kakanj.

“Jedan viče: ‘Tufo, šta ćemo s haubicama?’”, prisjetio se u izjavi svjedok.

Kazao je da je poslije dopuzao do vojnika koji su se bili predali i da je na nekima vidio tragove noža, a da su jednom ruke bile svezane. Pronašao je i, kako je naveo, dnevnik “Zelenih beretki”.

Za zločine počinjene u Čemernom u opštini Ilijaš optuženi su Džemal Hadžić, Teufik Turudić, Džemal Smolo, Senad, Haris i Benjamin Sikira, Enes Durak, Mirsad, Nusret i Mirzet Bešlija te Nehru Ganić. Prema optužnici, oni su 10. juna 1992. napali Čemerno – pucanjem, bacanjem bombi, mučenjima i paljenjem imovine – što je za rezultat imalo smrt 30 osoba srpske nacionalnosti.

Odbrane su prigovorile da iskaz svjedoka Obradovića sadrži konstrukcije i kolizije. Branilac Ifet Feraget kazao je da postoji materijalna dokumentacija da je svjedok ranjen 14. a ne 10. juna. Branilac Dražen Zubak napomenuo je da svjedok navodi da su iz Kunosića krenuli 10. juna a da je napad na Čemerno bio tog dana oko pet sati ujutro.

Prije čitanja iskaza preminulog svjedoka saslušana je svjedokinja Jadranka Stepanović, koja je radila kao daktilograf u sudu na Ilidži.

Zbog ranijih prigovora na autentičnost, svjedokinji je predočen zapisnik o saslušanju svjedoka Obradovića iz 1993. godine. U zapisniku se navodi njeno ime kao zapisničara, dok se ispod ne nalazi potpis.

Stepanović je objasnila da se dešavalo da nekada ne potpiše zapisnik ako je zbog nečega bila žurba ili ako su stranke saslušavane jedna za drugom.

Dodala je da je u vezi s događajima u Čemernom saslušano više svjedoka i oštećenih. Odbrani je rekla da se konkretno svjedoka Obradovića sada ne sjeća.

Nastavak suđenja zakazan je za 12. septembar.

Marija Taušan