Vijest

U Foči obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u sukobu

14. Juna 2024.16:04
U susret 19. junu, Udruženje žrtava “Foča 92-95.“ najavilo je obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u sukobu u ovom gradu, pod slaganom “Pamtimo preživjele ratnog seksualnog nasilja”, a predstavljanjem online stranice obilježavanja mjesta na kojima su tokom proteklog rata silovane žene, skrenuta je pažnja na neadekvatnu memorijalizaciju i kulturu sjećanja u BiH.


Midheta Kaloper. Foto: BIRN BiH 

Iz Udruženja žrtava rata “Foča 92-95.” pozvali su institucije, medije i širu javnost da spoznaju važnost obilježavanja 19. juna – Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u sukobu. Predsjednica Udruženja Midheta Kaloper je najavila da će obilježavanje u Foči početi u srijedu u 11 sati, ispred Sportske dvorane “Partizan”. Nakon toga, učesnici će se mirnom šetnjom spustiti prema glavnom trgu i minutom šutnje odati počast svim ubijenim i silovanim ženama, a zatim će sa Ćehotinskog mosta biti spuštene ruže u rijeku – bijele, za nevinost žrtava. Druženje će biti nastavljeno u kompleksu Aladža džamije u Foči.

Ona je apelovala na sve koji budu dolazili da budu dostojanstveni i podrže preživjele u njihovoj hrabroj i odvažnoj borbi za prava, među kojima je, osim ostvarivanja pravde, za žrtve najvažnija memoralizacija i kultura sjećanja.

Među objektima koji su u Foči bili mjesta zatočenja za žene, najveći je Partizan koji, prema riječima Kaloper, nije obilježen.

Organizacija TRIAL International u BiH je tim povodom pokrenula online stranicu “Mjesta stradanja žena“, među kojima je na simboličan način obilježen i objekat Partizan.

“Ovo je jedan od oblika virtualne memorijalizacije. Rad je baziran na sudski utvrđenim činjenicama na osnovu kojih smo uzeli tri studije slučaja – Sportska dvorana ‘Partizan’ u Foči, Karamanova kuća u Miljevini i hotelu ‘Vilina vlas’ u Višegradu. Ta mjesta su i danas neobilježena”, rekao je Sadović.

Detektor je ranije pisao kako memorijalizacija u Foči, ali i cijeloj BiH, nije adekvatna, te da se spomenici podižu uglavnom većinskom narodu ili u inat drugima, dok se također izdvajaju i sredstva za murale osuđenim ratnim zločincima.

Pomoćnik urednika i novinar Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Haris Rovčanin je rekao da je Haški tribunal utvrdio da je na području Foče bilo najmanje 20 mjesta zatočenja, a u gotovo 95 posto slučajeva su na tim mjestima bile zatočene žene koje su seksualno i fizički zlostavljane.

“U Hagu je bilo sedam presuda za zločine u Foči, od toga se dvije samo odnose na seksualno nasilje. Presude navode da su žene i djevojke odvođene, grupe muškaraca su ih silovale, maltretirale, prijetile”, rekao je Rovčanin, kao i da se u jednoj od presuda navodi da je jedna od djevojaka silovana čak 150 puta u 40 dana.

On je dodao da je Sud Bosne i Hercegovine donio 16 osuđujućih presuda kojima je 17 osoba osuđeno na ukupno 207 i po godina zatvora. Od tog broja, 15 je – samo zbog silovanja i drugih oblika seksualnog nasilja – osuđeno na 188 godina zatvora.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je zbog zločina u Foči u sedam presuda osudio devet osoba na dvije doživotne i 121 godinu zatvora. U dvije haške presude su četiri osobe osuđene za silovanje na ukupno 75 godina zatvora: Dragoljub Kunarac – 28, Radomir Kovač – 20, Zoran Vuković – 12 i Dragan Zelenović – 15 godina.

Kaloper je kritikovala rad institucija Bosne i Hercegovine na procesuiranju ratnih zločina, posebno zločina ratnog seksualnog nasilja jer “biološki sat otkucava” i žrtve koje su doživjele nasilje umiru, a neke od njih nisu imale priliku da ispričaju šta im se desilo.

“Mi od institucija nismo imale psihološku podršku. Imate osobe koje ne mogu da se nose s tim, pogotovo ako nikad nisu ispričale svoju priču pa je sada nakon 30 godina pričaju”, rekla je Kaloper.

Adnan Delić, Foto: BIRN BiH

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić je kazao da će se potruditi da od naredne godine obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu bude institucionalno. On je kazao da će druga inicijativa za koju će se zalagati biti spomenik žrtvama seksualnog nasilja u Bosni i Hercegovini.

“Idealno bi bilo da se spomenik napravi u Foči, Višegradu ili Prijedoru – koji su najbolji svjedoci tih zločina. Ukoliko to ne bude moguće na teritoriji Republike Srpske, onda u Kantonu Sarajevo ili negdje u Federaciji gdje je moguće“, rekao je Delić.

Rekao je da je, prema procjenama, analizama i istraživanjima, broj silovanih osoba u ratu oko 50.000, a pri Ministarstvu je registrovano oko 1.000 žena, muškaraca i djevojčica koji su ostvarili pravo i status civilne žrtve rata.

Članice Udruženja “Foča 92–95.” apelovale su na medije da o zločinima ne izvještavaju samo na datume obilježavanja godišnjica, nego i da se aktivnije uključe u rad s bivšim logorašima i preživjelim žrtvama, te im 19. juna daju više prostora u dnevnicima.

Lejla Memčić