Jandrić i Pekez: Informacije o ubistvu oca i brata

14. Juna 2024.15:16
Na suđenju Jovi Jandriću i Slobodanu Pekezu u beogradskom Višem sudu, svjedoci Tužilaštva su izjavili kako su čuli da su optuženi učestvovali u odvođenju i ubistvu članova njihovih porodica u Čerkazovićima kod Jajca 10. septembra 1992.
Viši sud u Beogradu. Foto: BIRN BiH

Zijada Omerinović je, svjedočeći videolinkom iz Suda Bosne i Hercegovine, kazala da 10. septembra 1992. nije bila u Čerkazovićima, gdje su tada poginuli njen otac Mustafa Bajramović i brat Irhad. Ispričala je da je čula od amidže Asima Bajramovića, koji je uspio pobjeći, kako je Jovo Jandrić, nakon što je zarobio njenog brata, tražio od njega da pozove amidžu da se vrati u kuću.

“Vidio je Jovu Jandrića kako zove amidžu”, kazala je svjedokinja i potvrdila Odbrani da je njenog amidžu, koji je pobjegao 10. septembra, njen brat zvao da se vrati.

Jovo Jandrić i Slobodan Pekez su optuženi da su, s još nekoliko osoba, nasilno iz kuća izveli civile bošnjačke nacionalnosti iz Ljoljića i Čerkazovića i odveli ih do mjesta zvanog Tisovac, gdje su im naredili da se poredaju uz ivicu provalije i otvorili na njih rafalnu paljbu. U optužnici se navodi da su tada ubijena 23 civila, a pet je preživjelo strijeljanje.

Irfan Bajramović, kome su u Čerkazovićima poginuli majka i brat Sabahudin Bajramović, izjavio je da su mu optuženi bili komšije. Ispričao je kako ga je 1993. godine telefonom pozvao komšija Pavle Marić i rekao mu: “Sine, dobio sam tvoj broj. Napravio je problem Slobodan Pekez i Jovo Jandrić i ostala lica. (…) To mogu potvrditi i moja djeca, ako ja umrem. Ja stojim iza toga”, kazao je Bajramović.

Bajramović je rekao i da mu je Marić tada naveo imenom i prezimenom počinioce.

Svjedok Ismet Malkoč je kazao da je živio u Šipovu, da nije bio u Čerkazovićima, te da ne poznaje lično optužene. Po pričama preživjelih, naveo je da je čuo kako su njegovog oca Šeću Malkoča optuženi Jandrić i Pekez šutirali i izbili mu zube.

Na pitanje Odbrane od koga je čuo te informacije, svjedok je imenovao tri osobe.

“Slobodana Pekeza i Jovu Jandrića su nazivali kao učesnike ubistva”, kazao je svjedok.

Nakon što je Pekezov branilac Filip Matković pročitao iskaz jednog od imenovanih – Omera Karahodžića, u kojem ne spominje optuženog, Malkoč je kazao da je od sestara i braće čuo da im je Karahodžić pričao o ubistvima i maltretiranju, te spominjao Pekeza.

Sud BiH je ranije za ubistva 23 civila iz Ljoljića i Čerkazovića osudio Mirka (Mile) Pekeza na 20 godina, Milorada Savića na 15, a Mirka (Špire) Pekeza na deset godina zatvora. Postupak protiv Jandrića i Slobodana Pekeza ustupljen je pravosuđu Srbije.

Nakon saslušanja svjedoka, prekinuta je videoveza s Višim sudom u Beogradu.

 

Senita Patković