Vijest

Uložene žalbe na presudu za zločine u Bužimu

12. Juna 2024.14:12
Državno tužilaštvo i Odbrane sedmorice bivših pripadnika Armije Bosne i Hercegovine uložili su žalbe na nepravosnažnu presudu kojom su osuđeni na ukupno 36 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u Bužimu.

Optuženi u predmetu “Nanić i drugi”. Foto: BIRN BiH

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je za Detektor da su Odbrane Zijada Nanića, Esada Kudelića, Vahida Bajrektarevića, Senada Salkića, Hasana Mustafića, Samira Isakovića te Huseina Isakovića uložile žalbu na prvostepenu presudu.

Iz Tužilaštva BiH su naveli da su izjavili žalbu na oslobađajući dio presude i visine izrečenih kazni.

Prvostepenom presudom iz marta, Bajrektarević je osuđen na 12 godina zatvora, Salkić na osam, Nanić i Kudelić na po pet godina, Mustafić na tri, a Samir i Husein Isaković na po godinu i po zatvora. Nedžad Bapić je tom presudom oslobođen po svim tačkama optužnice.

Sedmorica optuženih su proglašena krivima za zlostavljanje civila i ratnih zarobljenika u improvizovanom zatvoru koji je bio smješten u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu od novembra 1994. do augusta 1995. godine.

Nanić je nepravosnažno osuđen u svojstvu pomoćnika komandanta za bezbjednost 505. bužimske brigade Petog korpusa Armije BiH, Kudelić kao komandir voda Vojne policije u komandi 505. bužimske brigade, a Bajrektarević, Salkić, Mustafić te Samir i Husein Isaković kao pripadnici Vojne policije ove brigade.

Kako je rečeno tokom izricanja prvostepene presude, Nanić i Kudelić nisu spriječili vojne policajce da svakodnevno izvode zatvorenike kojima su nanošene teške tjelesne povrede, a neki su prisiljavani na samopovređivanje. Ostali su osuđeni, kao vojni policajci, što su izvodili zarobljenike, koje su teško zlostavljali, udarajući ih nogama i rukama, kao i drugim predmetima. Salkić je osuđen jer je u nekoliko navrata zatvorenike tjerao na samopovređivanje.

Zločini su počinjeni nad zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske i Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB) te simpatizerima NOAPZB-a.

S njima osmoricom je bio optužen i Mehmed Alešević, ali je postupak protiv njega razdvojen, te je 2022. pravosnažno osuđen na pet godina zatvora.

Naknadno će biti zakazano ročište na kojem će strane u postupku obrazložiti žalbe.

Aida Trepanić