Suđenje

Majstorović i ostali: Vidjela pobijene komšije u Drumu

30. Maja 2024.12:25
Na suđenju za zločine na području Vlasenice, svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine prisjetila se pobijenih komšija koje je vidjela kada je prošla zaseokom Drum.

Živojin Majstorović (lijevo) s braniocem Dragišom Mihajlovićem. Foto: BIRN BiH

Hasna Efendić kazala je da je s porodicom živjela u Piskavici i da je krenula u prodavnicu kada su našili transporteri. Ona je rekla da se sklonila iza štale i da su oni prošli.

“Prošlo je vremena, u Džamdžićima, javljaju na televiziji da su poginule Zelene beretke, kakve Zelene beretke… Poginuli su Alija i njegova žena, radili u njivi…“, kazala je Efendić, navodeći imena još nekoliko ubijenih mještana.

Ona je ispričala da se poslije izvjesnog vremena vraćala iz Vlasenice i da je prolazila kroz zaselak Drum, gdje je  vidjela više pobijenih mještana.

“Na stepenicama Hadžo ga zvali… Ekrem Jahić i njegov otac Meho… Hvatam se za glavu, ne znam šta da mislim“, prisjetila se svjedokinja, dodajući da su među ubijenim bila i dva lica za koja misli da nisu bila punoljetna.

Efendić je kazala da je ušla kod komšija srpske nacionalnosti i rekli su joj da ti ljudi leže mrtvi od dana kada je vidjela transportere. Dodala je kako je čula da je jedan čovjek izgorio u svojoj kući.

Na pitanja Odbrane, ona je potvrdila da su Drum, Piskavica i Džamdžići povezani, te da su udaljeni dva kilometra od Vlasenice.

Ona je svjedočila na suđenju Živojinu Majstoroviću, Radenku Dubočaninu i Radosavu Saviću, koji su optuženi za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Vlasenice. Kako se navodi, oni su 2. juna 1992., ili približnog tog datuma, obučeni u maskirne uniforme s čarapama na glavi, na području sela Drum, Alihodžići, Pijuci, Džamdžići i Gradina s više nepoznatih lica otvorili vatru po civilima i objektima. Tog dana su ubijene više od 23 osobe.

Ismeta Efendić je kazala da je s porodicom živjela u Piskavici i da je jednog dana njen suprug krenuo na posao, ali se vratio rekavši da su opkoljeni. Ona je navela da je potrčala do kuće djevera, ali se vratila jer joj je metak prošao pored glave.

“Došli su da nam pretresaju kuće, ta srpska vojska, navučene kape preko glave“, prisjetila se svjedokinja, dodajući da nije mogla prepoznati vojnike jer su bili maskirani.

Ona je kazala da je na televiziji čula da je bio napad i da su u Džamdžićima ubijene Zelene beretke, ali je ustvari saznala da je ubijeno pet mještana. Dodala je da je poslije saznala i za druga ubistva na tom području.

Suđenje se nastavlja 4. jula.

Marija Taušan