Suđenje

Ilija Elez: Saznanja o odvođenju oca

12. Aprila 2024.14:48
U nastavku suđenja Iliji Elezu, optuženom za zločin u Miljevini kod Foče, svjedok trebinjskog Okružnog tužilaštva je rekao da je informacije o ubistvu svoga oca i komšija čuo od maćehe i tetke.
Miljevina. Foto: BIRN BiH

Svjedok Nezir Ramović je ispričao da je tada bio u Švicarskoj i čuo je da su njegov otac Ahmet i ostali nasilno privođeni i su bijelom ladom odvedeni na Mitrino vrelo.

“Govorilo se da ih je odveo Elez i Golubović“, rekao je svjedok i dodao da se to dešavalo u junu 1992. godine.

Ramović je pojasnio da ne zna njihova imena niti poznaje te osobe, ali da su to najvjerovatnije bile komšije.

Ispričao je i kako je čuo da su njegovog oca kundakom ugurali u kola i da mu je oštećena lobanja.

Na pitanje tužiteljke Bojane Marković ko je to bio, svjedok je odgovorio da ne zna i da je to radio “jedan od te dvojice“.

Prema optužnici, Elez je s još jednom osobom u junu 1992. godine u Miljevini u opštini Foča, u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske, odveo i pucanjem iz vatrenog oružja usmrtio četiri civila – Ahmeta i Ramu Ramovića, Hamdu Muhovića i Halila Hrbinića zvanog Muriz.

Na pitanje branioca Slaviše Prodanovića, kada je čuo da je u događaju učestvovao Elez, svjedok je odgovorio da je za to čuo odmah jer je imao kontakt, ali i da mu je to iste godine ispričala i tetka koja je otišla u inostranstvo.

Odbrana je podsjetila i citirala iskaz iz istrage koji se nije poklapao s izjavom datom u sudnici, te je Prodanović naveo da svjedok ranije nije kazao da je u događaju učestvovao bilo koji Elez, već samo da je bio još jedan vojnik.

Ramović je rekao da ostaje pri današnjem iskazu.

Na današnjem ročištu pročitana je i izjava svjedokinje Ševale Sitarević u kojoj je kazala da je kod njih u kuću došla komšinica koja im je ispričala kako su došla dva srpska vojnika da traže muškarce, ali ih je otjerao treći vojnik.

Kasnije je, kako je pročitano, njen muž organizovao prevoz tijela.

U iskazu je svjedokinja navela da nije poznavala ni Iliju Eleza ni Neđu Golubovića.

U narednom periodu biće saslušavani svjedoci Odbrane, budući da u ovom trenutku, kako je rečeno u sudnici, nije moguće doći do svih svjedoka Tužilaštva.

Termin narednog ročišta biće poznat naknadno.

Nikolija Bjelica-Škrivan