Vijest

Visoki predstavnik nametnuo izmjene Izbornog zakona

26. Marta 2024.17:46
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt nametnuo je set novih izmjena Izbornog zakona koje se, između ostalog, odnose na uvođenje skenera glasačkih listića, promjene u izboru članova biračkih odbora i zabranu kandidovanja osoba osuđenih za ratne zločine i genocid.
Christian Schmidt. Foto: BIRN BiH

Tokom obraćanja javnosti, Schmidt je podsjetio da je domaćim vlastima ostavio dovoljno vremena da se dogovore oko izmjena Zakona i da je kod jednog dijela političkih subjekata postojala dobra volja.

“Da budem iskren, meni je žao što ja to moram uraditi, jer je moj stav da su domaća rješenja najbolja rješenja. Ja evo sada donosim paket integriteta i na neki način vršim supstitucije lokalne zajednice u svjetlu EU integracija i činim BiH sposobnom da krene u EU integracije”, kazao je Schmidt.

Izjavio je da je osiguranje integriteta izbornog procesa jedan od uslova za pristupanje Evropskoj uniji. Ne iznoseći detalje nametnutih izmjena – koje će stupiti na snagu objavom na stranici OHR-a – rekao je da je vrijeme da se uvedu skeneri kako bi se građanima osiguralo pravo da biraju jednom i da se vrši ispravna identifikacija birača putem elektronskih uređaja.

“Ovim ćemo uvesti jedan pilot-projekat i nećemo iskoristiti tehnologiju na svim biračkim mjestima, nego na jednom ograničenom broju. Mislim da će doći do bolje situacije u smislu izbora”, kazao je Schmidt i objasnio da nije riječ o elektronskom glasanju i da BiH nije dovoljno napredna za uvođenje takve tehnologije.

“Bit će papirni glasački listić za birače, koji će zaokružiti svoj izbor, koji će biti elektronski skenirani i prebrojani, tako da ćemo onemogućiti bilo kakvu mogućnost promjene”, rekao je Schmidt.

Sada će se preliminarni rezultati izbora objaviti na osnovu elektronskog brojanja glasačkih listića.

“Ukoliko se utvrdi da postoji neslaganje između rezultata ručnog i elektronskog brojanja, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine izvršit će ponovljeno ručno brojanje i ponovljeno elektronsko brojanje u centraliziranom centru za brojanje i utvrditi rezultat glasanja na biračkom mjestu“, navedeno je u Zakonu.

Ovim izmjenama striktno i precizno se zabranjuje funkcionerska kampanja kandidatima na izborima na način da kao funkcioner ustanove koristi svoju funkciju za promociju ili koristi prostor ustanove za promociju svoje kampanje. Zabranjeno im je i uključivanje državnih službenika u instituciji gdje rade za svrhu promocije svog političkog subjekta.

Osim toga, zabranjeno im je korištenje svih sredstava komunikacije, kancelarijske opreme ili službenih vozila, kao i politička promocija na javnim događajima koje finansira javna ustanova.

Ovom odredbom, izabrani funkcioneri će biti onemogućeni zloupotrijeviti poziciju koju obavljaju kako bi ostvarili prednost u odnosu na druge kandidate ili dobili izbornu volju.

Tokom obraćanja javnosti Schmidt je kazao da donosi i odluku koju je obećao 11. jula prošle godine u Srebrenici a koja se tiče osuđenih za ratne zločine i genocid, te njihove mogućnosti da se kandiduju.

“Nijedna osoba koja je osuđena od bilo kojeg međunarodnog ili domaćeg suda za zločin genocida, zločina protiv čovječnosti ili ratnih zločina ne može se kandidirati na izborima niti obavljati bilo koju izbornu, imenovanu ili drugu funkciju”, navedeno je u izmjenama Izbornog zakona.

Schmidt je naveo da su novim izmjenama određeni novi uslovi za sankcionisanje, kao i za profesionalizaciju članova biračkih odbora.

“Vidjet ćete da postoji komplet pravila za izbornu kampanju. Ja sam u tom smislu odlučio, nakon dosta razgovora, da moramo krenuti s tehničkim izmjenama i da moramo uspostaviti saradnju s drugim organima vlasti da bismo se pobrinuli da se odluke provedu”, rekao je Schmidt.

Prema izmjenama objavljenim na stranici OHR-a, član biračkog odbora ili izborne komisije ne može biti imenovana osoba koja je trenutko kandidati ili je bio kandidat na posljednjim izborima.

Predsjednik biračkog odbora i njegov zamjenik, sada ne smiju biti članovi političke stranke niti obavljati dužnost u organima političke stranke, udruženja ili fondacije koje su u organizacionom ili finansijskom smislu povezane sa političkom strankom. Njih sada imenuje i razrješuje isključivo CIK.

Zakon je izmijenjen u načinu imenovanja ostalih članova biračkih odbora, odnosno podjele mjesta u birakim odborima, koja sada mogu biti popunjena kandidatima političkih subjekata zastupljenih u parlamentima i Narodnoj skupštini.

Ovom odredbom sprečava se, do sada zastupljena masovna pojava fiktivnih, odnosno fantomskih stranka koje se oforme samo kako bi dobili mjesta u biračkim odborima i na taj način trgovali sa drugim strankama i pogodovali rezultatu.

Osim toga, posebnom odredbom se striktno zabranjuje zloupotreba prava učešća u radu biračkog odbora fiktivnim zastupanjem.

Schmidt je prošlogodišnjim izmjenama Izbornog zakona spriječio lažno predstavljanje u ime drugog političkog subjekta, a u svrhu dobijanja mjesta u biračkom odboru ispred druge političke stranke kojoj to mjesto u odboru nije pripalo. Ovom izmjenom spriječio se jedan segment trgovine mjestima u biračkim odborima.

“Zabranjena je zlouporaba zakonskog prava na učešće u radu biračkog odbora fiktivnim predstavljanjem kako je propisano člankom”, navedeno je u prošlogodišnjoj izmjeni Izbornog zakona.

Reforma izbornog procesa je prva u nizu od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu za članstvo BiH u EU. Schmidt je pozvao domaće organe vlasti da dobro razmotre njegove izmjene i donesu svoju odluku u narednim sedmicama.

“Što se tiče drugog dijela mojih odluka, ostat će vremena za oko tri sedmice da se izvrše promjene ako to žele. Znam da će biti dosta kritika”, kazao je, poručivši da se slaže da to trebaju uraditi domaći organi.

Obratio se svim građanima navodeći da izmjene donosi za njih i u njihovu korist, s porukom da, dok rade zajedno, nema prostora diskriminaciji.

“Ja sam garant postojanja i Republike Srpske i Federacije BiH i Distrikta Brčko, i to je moja dužnost u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom. Moramo raditi za sve njih”, poručio je visoki predstavnik.

    Azra Husarić Omerović