Suđenje

Šatara i ostali: Naloženo dodatno vještačenje Nenada Tanasića

26. Marta 2024.15:19
Sud Bosne i Hercegovine naložio je dodatno vještačenje Nenada Tanasića, optuženog za zločine u Donjem Vakufu, nakon što su vještaci medicinske struke ustanovili da je on sposoban prisustvovati suđenju, ali je njegova bolest u stanju pogoršanja.

Donji Vakuf. Foto: BIRN BiH

Vještak medicinske struke Neđo Mitrović je s kolegama Vjekoslavom Kovačevićem i Sinišom Đuričićem sačinio nalaz i mišljenje zdravstvenog stanja optuženog, te je naveo kako je pregledao Tanasića, kao i njegovu medicinsku dokumentaciju. Prema njegovim riječima, u momentu kada ga je pregledao, optuženi je bio sposoban da prisustvuje suđenju.

Mitrović je na upit predsjedavajućeg Sudskog vijeća Brace Stupara potvrdio da je optuženi sposoban prisustvovati suđenju u trajanju do 60 minuta, kao i da to može trajati dva sata. Dodao je kako se radi o hroničnoj bolesti pluća koja ima progresivni karakter.

Odbrani je vještak rekao da nakon novembra ne može tvrditi u kakvom je stanju optuženi, ali da ovakvi pacijenti očekuju česte hospitalizacije.

Tanasićev branilac Miodrag Stojanović je kazao da je Sudu dostavio i dodatnu medicinsku dokumentaciju o njegovom ponovnom liječenju, koju je predočio vještaku, a Mitrović je rekao kako je iz otpusnog pisma vidljivo da je bolest u stanju pogoršanja.

Prema njegovim riječima, nije moguće očekivati poboljšanje zdravstvenog stanja optuženog, ali jeste pogoršanje te stanje mirovanja.

“Ne bježim od novog pregleda, ali nisam siguran da će donijeti neku promjenu”, kazao je Mitrović te dodao kako on ostaje pri ovom izvještaju.

Sud je prihvatio prijedlog Tanasićeve Odbrane te naložio novo vještačenje u cilju donošenja konačnog zaključka u pogledu procesne sposobnosti optuženog.

Tanasiću se u svojstvu bivšeg policajca sudi s Jovanom Šatarom, Boškom Savkovićem i Sekulom Šišićem, kao načelnikom Stanice javne bezbjednosti Donji Vakuf, komandirom i zamjenikom komandira Stanice milicije, te bivšim policajcem Boškom Bilićem, kao i Zdravkom Balabanom, u svojstvu načelnika bezbjednosti 19. partizanske brigade Vojske Srpske Republike BiH, i Jordanom Ilićem, nekadašnjim vojnim policajcem ove brigade, za zločine počinjene nad civilima nesrpske nacionalnosti.

Na teret su im stavljeni protivzakonito zatvaranje civila, ubistva, mučenje, nečovječno postupanje te prisilni nestanak na području Donjeg Vakufa.

Zbog zdravstvenog stanja, današnjoj statusnoj konferenciji nije prisustvovao optuženi Balaban, a sudija Stupar je rekao da će Sud naložiti vještačenje i ovog optuženog radi eventualne odluke o razdvajanju predmeta.

Aida Trepanić