Suđenje

Paravac i ostali: Optuženom poznato da je bilo zatvaranja u Doboju

20. Februara 2024.12:07
Andrija Bjelošević, optuženi za zločine na području Doboja, tokom unakrsnog ispitivanja izjavio je da mu je poznato da je bilo zatvaranja lica svih nacionalnosti, ne samo nesrba.
Doboj. Foto: BIRN BiH

Bjelošević je, odgovarajući na pitanja tužioca Edina Muratbegovića, potvrdio da je tokom 1991. imenovan za načelnika Centra službi bezbjednosti (CSB) te je negirao članstvo u Srpskoj demokratskoj stranci.

On je izjavio da su paravojne formacije u Doboju, čije postojanje nije bilo regulisano zakonom, generalno pravile probleme jer su bile naoružane. Na upit šta je poduzeo u vezi sa zaštitom civila, optuženi je izjavio da nije rekao da su pravili probleme civilima.

Kako je pojasnio, CSB je cijeli april 1992. djelovao s krnjom službom u sklopu Ministarstva unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine (MUP BiH), a od aprila do maja je prekinuta veza s MUP-om u Sarajevu.

Optuženi je izjavio da je bio u službenom odnosu s ministrom Mićom Stanišićem, kao i da nije poredio imena oštećenih iz krivičnih prijava, koje je podnosio CSB, s licima iz optužnice.

“Poznato mi je da je bilo zatvaranja, ali ne samo nesrpskih pripadnika, nego lica svih nacionalnosti”, naveo je on te se prisjetio 10. maja 1992. kada su vođene oružane borbe između pripadnika Jugoslovenske narodne armije i jedinica u Grapskoj, kao i da su tom sukobu prethodili događaji zarobljavanja pojedinih oficira i civila.

Stanišić, bivši ministar MUP-a Republike Srpske, u Haškom tribubalu je osuđen na 22 godine zatvora zbog zločina u više opština u BiH.

Bjelošević je potvrdio da je u junu 1992., po pozivu načelnika Službe javne bezbjednosti (SJB), otišao u Teslić, i da je to bio jedini razlog odlaska. Milan Savić je prije imenovanja na funkciju njegovog zamjenika bio u Službi kontradiverzione zaštite (KDZ), rekao je optuženi, navodeći da je Savić u junu 1992. u Tesliću bio kao pripadnik vojne jedinice.

Na pitanje predsjedavajućeg Sudskog vijeća Davorina Jukića o “Mićama”, Bjelošević je rekao da je ta jedinica formirana na osnovu naredbe komandanta Operativne grupe Doboj.

Bjelošević je optužen sa Savićem i Borislavom Paravcem za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu i progonu bošnjačkih i hrvatskih civila s područja Doboja i Teslića. Prema optužnici, Paravac je bio predsjednik Kriznog štaba u Doboju, Bjelošević načelnik dobojskog CSB-a, a Savić njegov zamjenik.

Odgovarajući na pitanja Savićeve Odbrane, svjedok je potvrdio da su kadrovi za KDZ bili rijetki, a da je Savić bio jedini obučeni na širem području Doboja. Potvrdio je da je u svojstvu načelnika u Teslić prvi put došao krajem juna 1992., kada je napadnut i povrijeđen, a tom prilikom je napadnut i Savić.

Nastavak suđenja je 27. februara.

Aida Trepanić