Suđenje

Kadrić i ostali: Počelo suđenje za zločine u Visokom

7. Februara 2024.16:23
Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodne riječi Tužilaštva Bosne i Hercegovine, počelo je suđenje šestorici bivših pripadnika Armije BiH za zločine počinjene na području Visokog od maja do kraja 1992. godine.

Zijad Kadrić (desno) s braniocem Izetom Baždarevićem. Foto: BIRN BiH

Zijad Kadrić, Hajrudin Halilović, Asim Hamzić, Miralem Čengić, Samir Selimović i Amir Murtić su optuženi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u prostorijama Policijske stanice Visoko, Teritorijalne odbrane (TO) Gračanica te u zatočeničkom objektu-logoru koji se nalazio u kasarni “Ahmet Fetahagić”.

Kadrić je optužen u svojstvu upravnika zatočeničkog objekta-logora i pripadnika visočkog Općinskog štaba TO-a, Halilović kao pripadnik Oružanih snaga Armije BiH (OS ABiH) Generalštaba, Hamzić kao pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) i komande štaba TO-a, Čengić i Murtić kao pripadnici diverzantskog-izviđačkog voda i Vojne policije, te Selimović kao pripadnik diverzantskog-izviđačkog voda.

Prema optužnici, koju je pročitala tužiteljica Sanja Jukić a koja sadrži više od 50 tačaka, Kadrić je pomogao u mučenju i nečovječnom ponašanju, a ostali optuženi su izvršili mučenja, nečovječna postupanja, kao i pljačkanje, fizičko i psihičko zlostavljanje civila srpske nacionalnosti.

“Kadrić je vršio nadzor i imao potpunu kontrolu nad uslovima u logoru, nad životima i tijelima više stotina civila srpske nacionalnosti koji su lišeni slobode i zatvoreni u logor, držani bez dovoljno hrane, osnovnih higijenskih uvjeta, u neuvjetnim i pretrpanim prostorijama, gdje su bili podvrgnuti svakodnevnim premlaćivanjima, mučenju, nečovječnom postupanju”, navela je tužiteljica Jukić.

Dodala je kako Kadrić nije postupio u skladu sa svojim dužnostima te spriječio radnje, pa je tako propuštanjem svojih dužnosti olakšao ostalim optuženim mučenje i nečovječno postupanje, na koji način je podržao i odobrio kontinuirano i sistematsko zlostavljanje civila srpske nacionalnosti.

Tokom iznošenja uvodne riječi, tužiteljica Jukić je kazala kako će Tužilaštvo tačke optužnice dokazivati uvođenjem oko 83 materijalna dokaza te saslušanjem 80 svjedoka, koji će govoriti o tome gdje su živjeli, gdje su lišeni slobode te zatvoreni, kao i u kakvim uslovima su boravili.

Branioci optuženih su iskoristili zakonsko pravo da u ovoj fazi postupka ne iznose uvodne riječi.

Saslušanje prvog svjedoka je zakazano za 14. februar.

Aida Trepanić