Suđenje

Đuričić i Spasojević: Presuda za zločine u “Uzamnici” 5. marta

23. Januara 2024.13:21
Sud Bosne i Hercegovine zakazao je za 5. mart izricanje prvostepene presude Milomiru Đuričiću i Vukadinu Spasojeviću, koji su optuženi za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Višegrada.
Milomir Đuričić i Vukadin Spasojević. Foto: Sud BiH

Izricanje presude zakazano je nakon što je Odbrana Spasojevića iznijela završnu riječ, u kojoj je zatražila oslobađajuću presudu, navodeći da Tužilaštvo nije van razumne sumnje dokazalo da je optuženi tjerao zatočenike i zatočenice na seksualne odnose, kao i da je nečovječno postupao prema zatvorenim civilima.

Spasojević je sa Milomirom Đuričićem optužen za progon bošnjačkih civila – zatvaranjem, nanošenjem teških tjelesnih i psihičkih povreda, seksualnim zlostavljanjem i drugim nečovječnim djelima počinjenim u logoru “Uzamnica” 1992. i 1993. godine. Đuričić je optužen u svojstvu upravnika “Uzamnice”, a Spasojević u svojstvu razvodnika straže.

Branilac Petko Pavlović naveo je da se ne može pokloniti vjera svjedokinjama SV-2 i SV-3, jer neke navode optužnice nisu potvrdile, a u vezi s nekim su bile konfuzne i neuvjerljive.

“Svjedokinja SV-3 ne sjeća se nijednog detalja… Ovoj konfuznoj priči ne može se dati sudsko povjerenje”, kazao je Pavlović.

Dodao je da ovoj svjedokinji Sud nije povjerovao ni na suđenju Goranu Popoviću, koji je oslobođen optužbi. Branilac je analizirao iskaze SV-3 od 1994. do suđenja, ocijenivši da je njeno sjećanje “evoluiralo”. Rekao je da se ova svjedokinja na suđenju nije sjećala seksualnog zlostavljanja, već da je potvrđivala ono na šta je podsjećalo Tužilaštvo.

“Pitam sebe i vas, da li se takvi događaji tako lako zaboravljaju”, kazao je Pavlović.

Svjedokinja SV-2, kako je naveo, ranije je navodila da su optuženi i Goran Popović tjerali jednog zatočenika da ima seksualne odnose s njom, a da je na suđenju izostavila Popovića jer je saznala da je oslobođen.

Pavlović je za svjedoka Adema Berberovića naveo da je pokazao izuzetnu pristrasnost na suđenju, ali da je na kraju rekao: “Mićo mi je spasao život. Hvala ti, Mićo, od mene.”

Odbrana je navela da za više tačaka optužnice nije saslušan nijedan svjedok, osim što su pročitani određeni iskazi na kojima se ne može zasnivati presuda. Branilac je kazao da nijednim dokazom nije potvrđeno da je Spasojević nekoga dovezao u “Uzamnicu”, kao i da nije omogućavao ulazak Milanu Lukiću, koji je u Haškom tribunalu osuđen na doživotnu kaznu zatvora za zločine u Višegradu.

“Milana nije dovodio Vukadin Spasojević. Nije ga on mogao spriječiti”, rekao je Pavlović.

Suđenje u ovom predmetu počelo je u martu 2022. godine.

 

Marija Taušan