Suđenje

Rade Grujić: Pobjegao u Srbiju zbog problema s “Bijelim orlovima”

15. Decembra 2023.13:41
Na suđenju za zločin počinjen na području Zvornika, svjedok Odbrane je izjavio kako je optuženi Rade Grujić imao problema s “Bijelim orlovima”, nakon čega je sredinom maja 1992. godine pobjegao u Srbiju.

Kuća u kojoj je bio logor u Liplju. Foto: Maja Nikolić

Svjedok Miladin Vlačić je posvjedočio kako je prije ratnih sukoba u Bosni i Hercegovini živio u Snagovu s majkom, a radio u Beogradu do aprila 1992., kada više nije mogao da ide na posao jer su “Arkanovci” ušli u Zvornik. Ispričao je kako su mještani držali seoske straže u Vlačićima i Gligorevićima, gdje je on živio, kao i u Grujićima i Obrenovićima.

Prisjetio se da su straže držane do kraja godine, kada su muslimanske snage napale Snagovo, a stanovništvo pobjeglo. Odgovarajući na pitanja branioca Petka Pavlovića, Vlačić je izjavio da je u aprilu 1992. viđao optuženog Grujića, koji je stražu držao u svom zaseoku zajedno s Markom, Bogdanom, Milutinom i Sretenom Grujićem.

Vlačić je ispričao kako su sredinom aprila u Snagovo stigli “Bijeli orlovi” te mještanima saopćili da su došli da pomognu, a čiji je komandant bio Zoran Obrenović “Aždaja”. Prema njegovim riječima, oni su bili strogi, opasni, te su u školi šamarali ljude iz sela.

S “Bijelim orlovima”, naveo je svjedok, problema je imao i Grujić, kojeg su htjeli tući i ubiti. Kako je ispričao, od Grujića su željeli uzeti ford. Bogdan Grujić je svjedoku pričao kako je optuženi pobjegao u Srbiju sredinom maja zbog “Bijelih orlova”, a vratio se nakon mjesec dana. “Aždaja” je poginuo krajem maja u Kalesiji, rekao je svjedok, a “Bijeli orlovi” su u Liplju, susjednom selu, zarobili civile.

Svjedok se nije mogao prisjetiti da je Grujić u predratno i u vrijeme nakon rata imao nadimke te dodao da je optuženi do 18. decembra 1992. ostao u selu, a poslije pobjegao u Srbiju i potom u Njemačku.

Grujić je optužen da je, u svojstvu pripadnika čete Snagovo Teritorijalne odbrane (TO) Zvornik, silovao ženu bošnjačke nacionalnosti u Liplju, gdje se nalazio zatočen veliki broj civila bošnjačke nacionalnosti. Na teret mu je stavljeno da je počinio zločin u periodu od aprila do kraja jula 1992., u vrijeme širokog i sistematičnog napada.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Vlačić je izjavio da je tačno da je pripadao TO-u Zvornik te da je za to primao platu. S dolaskom “Bijelih orlova”, “Aždaja” je podijelio šarene uniforme i oružje, kazao je svjedok.

Nastavak suđenja je 12. januara.

Aida Trepanić