Suđenje

Radulović Ranko: Optuženi nije došao na ročište

23. Novembra 2023.16:10
Statusna konferencija u postupku za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Foče nije održana jer optuženi Ranko Radulović nije došao u Sud Bosne i Hercegovine.

sudnica Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Sudija Jasmina Ćosić Dedović rekla je da je Sud dobio uredno potpisanu dostavnicu, a branilac Dejan Bogdanović objasnio je razloge zbog kojih optuženi nije došao.

“Nakon što je primio poziv, javio mi se da ne može doći iz Crne Gore zbog mjera zabrane koje mu je 15. juna 2022. produžio Viši sud u Podgorici”, kazao je Bogdanović.

Dodao je da su Raduloviću u Podgorici oduzete putne isprave i da ne smije napuštati mjesto boravišta. Sudija Ćosić Dedović je rekla da će provjeriti sa Sudom u Podgorici da li su te mjere i dalje na snazi.

Branilac je dodao da, osim mjera zabrane, Radulović ne može doći ni zbog bolesti koja mu otežava kretanje, te da treba ići u bolnicu.

“On nema problema da mu se sudi, ali fizički nije sposoban u ovom trenutku”, kazao je Bogdanović.

Na pitanje sudije da li je razmatrao ustupanje ovog predmeta, tužilac Mersudin Pružan je rekao da je kontaktirao kolege u Podgorici, ali da su problem oštećeni iz BiH koji ne žele da svjedoče u Crnoj Gori. Kako je naveo, jedna od ključnih svjedokinja je apsolutno protiv toga.

Ćosić Dedović pozvala je branioca da dostavi nove informacije koje bude imao, te navela da će i Sud BiH kontaktirati kolege u Podgorici.

Optužnica protiv Radulovića podignuta je u septembru 2020. a na teret mu je stavljeno da je od 27. jula do 31. augusta 1992. godine učestvovao u napadu na civilno stanovništvo na području Foče, uzimanju talaca, uništavanju imovine i zatvaranju civila bošnjačke nacionalnosti, kao i pomaganju u prisiljavanju djevojaka na seksualni odnos.

On se u septembru 2021. izjasnio o krivici putem video-veze sa Višim sudom u Podgorici, negirajući odgovornost za zločine koji su mu stavljeni na teret.

Marija Taušan