Suđenje

Grujić: Pobjegao od terora “Bijelih orlova”

17. Novembra 2023.16:15
Na suđenju za zločine počinjene na području Zvornika, svjedok Odbrane izjavio je da je optuženi Rade Grujić u maju 1992. pobjegao s tog područja zbog problema s “Bijelim orlovima” i da se vratio poslije mjesec dana.

Zvornik. Foto: BIRN BiH

Miloš Jasikovac kazao je da je živio u selu Snagovo, zaselak Jasikovci, i da su u aprilu počeli držati seoske straže, te da su imali mahom lovačko oružje. Rekao je da je poznavao Grujića, s kojim je išao u školu.

“Rade je isto kao i ja radio, pomagao roditeljima. I on je bio na stražama”, kazao je Jasikovac, preciziravši da je Grujić živio kilometar dalje od njega.

Dodao je da je poslije mobilisan u Teritorijalnu odbranu. Naveo je da se u aprilu u selu pojavljuje 25 do 30 pripadnika dobrovoljačke jedinice “Bijeli orlovi” iz Srbije, koji su bili “narkomani i ljudi sumnjivog morala”.

Prema njegovim riječima, oni su terorisali i srpsko i bošnjačko stanovništvo. Rekao je da ga je jedan od njih tjerao da mu čisti čizme, a da su neki došli u sukob sa Grujićem kada su htjeli da mu uzmu automobil.

“Oni bi njega ubili da su ga našli. To je posljednja vrsta ljudskog otpada”, kazao je Jasikovac.

Rekao je da se Grujić skrivao kod njih u zaseoku i da nije smio otići kući, ni na svoju slavu 6. maja, a da je nakon nekoliko dana negdje otišao. Kazao je da se optuženi poslije mjesec vratio.

Svjedok je rekao da je u međuvremenu poginuo komandir paravojne jedinice i još jedan pripadnik, te da je među njima došlo do rasula. Kazao je da je Grujić u decembru otišao i više se nije vraćao. Narednih godina je radio u inostranstvu.

Na pitanje branioca Petka Pavlovića šta se dešavalo sa bošnjačkim stanovništvom u Liplju, svjedok je rekao da je samo čuo da je trebalo da bude neka razmjena živih za mrtve.

Grujić je optužen da je, u svojstvu pripadnika čete Snagovo Teritorijalne odbrane Zvornik, silovao ženu bošnjačke nacionalnosti u Liplju, gdje se nalazio zatočen veliki broj civila bošnjačke nacionalnosti.

Na pitanja tužiteljice Eldine Biuk, svjedok je potvrdio da je komandir “Bijelih orlova” Zoran Obrenović zvani Aždaja okupljenim mještanima govorio da je došao da ih brani. Svjedok se nije složio da je ova grupa došla na poziv tadašnjeg odbornika u opštini Tihomira Jasikovca, ali je potvrdio da su jednu noć prenoćili u Jasikovcima. Kazao je da su kasnije bili na drugom mjestu.

Na tvrdnju tužiteljice da su dobrovoljci bili na tom području do kraja 1992. i ušli u sastav Zvorničke brigade, Jasikovac je rekao da ih je nakon pogibije dvojice ostalo maksimalno deset i da su manje zastrašivali mještane. Naveo je da su prema Bošnjacima bili još gori nego prema Srbima i da su upadali u bošnjačka sela.

Svjedok Cvjetko Jokić kazao je da živi u Malom Zvorniku, u Srbiji, i da Grujića poznaje od prije rata. Rekao je da je optuženi nekad u maju 1992. došao kod njega i zamolio ga za smještaj, jer su mu neke paravojne formacije prijetile da će ga ubiti.

“Tu je ostao nekih 15-20 dana, mjesec”, kazao je Jokić.

Tužiteljicu Biuk interesovalo je kako se svjedok sjeća da je Grujić došao u maju, na šta je on rekao da to vezuje za Đurđevdan.

Suđenje se nastavlja 24. novembra.

Marija Taušan