Suđenje

Kandić i ostali: Nije siguran da je optuženi bio komandant bataljona

18. Oktobra 2023.16:34
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Nevesinja, svjedok Državnog tužilaštva je na pitanja Odbrana uglavnom odgovarao “ne znam” i “ne sjećam se”, ali je potvrdio da nije učestvovao u zarobljavanju civila.
Zdravko Kandić, Foto: BIRN BiH

Svjedok pod pseudonimom N-8, koji je s davanjem iskaza počeo na jednom od ranijih ročišta, na pitanje Odbrane Zdravka Kandića kazao je kako nije siguran da li je optuženi bio komandant Petog bataljona, ali da ga je viđao na Zijemlju.

Kandićev branilac Radivoje Lazarević predočio je iskaz iz istrage u kojem je svjedok, govoreći o dešavanjima u školi u Zijemlju, rekao: “Odgovorno izjavljujem da nisam učestvovao u zarobljavanju i dovođenju civila, niti znam ko je to uradio, jer sam tada bio raspoređen na Porin”, što je svjedok potvrdio kao tačno.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, svjedok je kazao da tokom jula, augusta i septembra 1992. nije bio stalno u Zijemlju, te da je tada napustio BiH i otišao u Crnu Goru, odakle se vraća nakon tri mjeseca.

Suzanu Tomanović, braniteljicu Dragana Đurđića, zanimalo je zašto u ranijoj izjavi nije spominjao njenog branjenika, da u njoj ne govori o ubistvima muškaraca, da je tokom davanja iskaza u Tužilaštvu rekao da je o tim događajima čuo, dok je prilikom kasnijeg saslušanja u istoj instituciji kazao da je bio očevidac ubistava muškaraca i bacanja njihovih tijela u jamu Dubrave.

“Ne mogu da se koncentrišem, ne znam zašto to nisam rekao, niti znam zašto sam išao za njima da to vidim”, kazao je svjedok.

Petka Budišu, branitelja Dragana Došle, zanimalo je da li je svjedok mogao vidjeti njegovog branjenika pred školom, na što je svjedok odgovorio: “Možda sam rekao da jesam, ali ga nisam vidio.”

Budiša je ustvrdio da svjedok nije bio pred jamom, niti je vidio ubistva muškaraca, a N-8 je odgovorio kako jeste bio tu, ali da nije direktno gledao ubistva.

Odbrane su insistirale na odgovorima suočavajući svjedoka sa iskazima koje je davao tokom istrage, iako je on govorio da se zbog prirode svoje bolesti ne može sjetiti određenih stvari.

Nakon unakrsnog ispitivanja, tužiteljica Eldina Biuk je dodatno pitala svjedoka da li se plaši, odnosno da li mu je prijećeno, što je on negirao.

Potom ga je podsjetila da joj je 2021., nakon saslušavanja, kazao da ranije nije mogao govoriti o dešavanjima u školi u Zijemlju 1992. godine.

“Nije to lako ispričati, kada sam dao prvu izjavu, znao sam da ću biti opet pozivan, i mislim da će mi sada biti lakše, jer istina mora izaći na vidjelo”, riječi su na koje je tužiteljica podsjetila svjedoka, što je on potvrdio.

Na njene dalje upite, svjedok je naveo kako je vidio izvođenje četiri do pet grupa muškaraca, koje postrojavaju oko jame, a potom pucaju u njih.

Za zločine počinjene na području Nevesinja i Mostara sudi se Zdravku Kandiću, nekadašnjem komandantu Petog bataljona Nevesinjske brigade Vojske Republike Srpske, Draganu Đurđiću, njegovom tadašnjem zamjeniku i komandantu Interventnog odjeljenja, te Draganu Ivaniševiću, Goranu Došli i Milanu Trifkoviću, koji su bili pripadnici Interventnog odjeljenja, kao i Siniši Kandiću, Dragoslavu Aćimoviću i Mladenu Kandiću, bivšim pripadnicima rezervnog sastava milicije Mostar, koji su također bili u sastavu Petog bataljona.

Prema optužnici, oni se terete za ubistva oko 100 žrtava bošnjačke nacionalnosti s područja Nevesinja, među kojima je bilo više desetina žena, osoba starije životne dobi, kao i djece u dobi od 15 dana do dvije godine života.

Suđenje se nastavlja 15. novembra.

 

Selma Boračić Mršo