Suđenje

Đuričić i Spasojević: Zatražene mjere zabrane optuženima za zločine u Višegradu

12. Oktobra 2023.12:32
Zbog problema nedostupnosti optuženih i osuđenih za ratne zločine Tužilaštvo BiH zatražilo je određivanje mjera zabrane za Milomira Đuričića i Vukadina Spasojevića, koji se terete za zločine u Višegradu do pravosnažnosti presude, dok Odbrane smatraju ovaj prijedlog neosnovanim.
Milomir Đuričić. Foto: BIRN BiH

Tužiteljica Enisa Adrović je kazala da ostaje kod prijedloga za određivanje mjera zabrane napuštanja boravišta i putovanja za optužene Đuričića i Spasojevića do pravosnažnosti presude, ne predviđajući kakva će konačna presuda biti.

Kazala je da je na Nadzornom tijelu za praćenje provedbe Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina predstavnik Suda BiH rekao da je veliki problem jer jako mnogo optuženih bježi preko granice pred kraj glavnog pretresa ili na dan izricanja presude.

“Predstavnica Suda BiH u Nadzornom tijelu je rekla da je to krivica Tužilaštva BiH jer treba da ‘bombarduje’ Sud s prijedlogom”, kazala je tužiteljica Adrović, te spomenula nekoliko optuženih koji su postali nedostupni.

Rekla je da je Tužilaštvo izdalo naredbu da se izvrše određene provjere optuženih, te da nema naznaka da će optuženi napustiti mjesto boravišta. S obzirom na stav predstavnika Suda BiH u Nadzornom tijelu, Adrović smatra da ove mjere trebaju biti na snazi do pravosnažnosti presude.

Spasojević je optužen za progon bošnjačkih civila – zatvaranjem, nanošenjem teških tjelesnih i psihičkih povreda, seksualnim zlostavljanjem i drugim nečovječnim djelima u logoru “Uzamnica” na području Višegrada –  zajedno sa Milomirom Đuričićem.

Advokat Ahmed Fejzić je rekao da se u cijelosti protivi ovom prijedlogu, te je da je i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) rekla da ne postoji bojazan da će njegov branjenik Đuričić izbjegavati suđenje.

“Moj branjenik je prije četiri godine upoznat o činjenicama ovog predmeta i da je htio, mogao je biti nedostupan. Od okolnosti predmeta zavisi da li su neke mjere opravdane ili ne. Tužilaštvo je trebalo dostaviti dokaze”, kazao je Fejzić, dodavši da ovo suđenje nikada nije otkazano zbog nedolaska optuženih.

Petko Pavlović, koji brani drugooptuženog Spasojevića, rekao je da ga je iznenadio prijedlog Tužilaštva, jer je očekivao prijedlog za ukidanje dosadašnjih mjera. Istakao je da se ne slaže s tvrdnjom Tužilaštva da je dokazana osnovanja sumnja činjenicom da je optužnica potvrđena.

“U cijelosti je ovaj prijedlog neosnovan. Optuženi Spasojević je osoba koja nema drugo državljanstvo, imovinu u drugoj državi, ne posjeduje putnu ispravu ove države”, naveo je Pavlović, podsjetivši da je sudija za prethodno saslušanje 22. decembra 2021. odbio ovakav prijedlog.

Odluka o prijedlogu za određivanje mjera zabrana biće naknadno donesena.

* Ovaj članak je izmijenjen kako bi bilo ispravno napisan navod tužiteljice Adrović kako se radi o predstavniku a ne predsjedniku Suda BiH u Nadzornom tijelu za praćenje provedbe Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina. Ranije je od tri reference na ovu izjavu u jednoj pogrešno napisano da se radi o predsjedniku Suda BiH.

Emina Dizdarević Tahmiščija