Suđenje

Kandić i ostali: Optuženi naredio i posmatrao ubistva civila

4. Oktobra 2023.16:17
Svjedok Državnog tužilaštva je na suđenju za zločine počinjene na području Nevesinja ispričao kako su civili iz Zijemlja dovedeni u školu u ovom naselju a onda, po naredbi optuženog Zdravka Kandića, odvezeni u mjesto Breza, gdje su ubijeni iznad jame.
Zdravko Kandić. Foto: BIRN BIH

Svjedok N-8 je ispričao kako se vojska 18. juna 1992. sa civilnim stanovništvom morala povući prema Rujištu i Zijemlju iz doline Neretve. Prema njegovim riječima, komanda vojske je bila u Zijemlju u školi, a potom je formiran Peti bataljon, kojim je komandovao Zdravko Kandić.

“Nisam siguran da li mu je Dragan Đurđić bio zamjenik ili Rade Mihajlović“, rekao je svjedok, te dodao da je u školi bila smještena jedinica rezervnog sastava policije i da su pripadnici bili Dragoslav Aćimović, Siniša Kandić, Mladen Kandić zvani Faca, te Niko Bulajić.

Svjedok je rekao da je u školi bila smještena jedna grupa Interventnog voda, dok je druga bila na Smrčnju.

“U školi su bili Dragan Ivanišević, Goran Došlo, Neđo Bjanić i mislim da je bio i Milan Trifković“, naveo je svjedok.

Kako je ispričao, jedne prilike kada se vraćao s Porina je ispred škole u Zijemlju vidio grupu od 60-70 civila, među kojima je prepoznao braću Abaz i Đulsu Kasumović sa djecom.

“Ispred škole sam vidio Kandića, Đurđića, Ivaniševića, N-6 i N-7, onda sam ušao u školu da vidim šta se dešava. Vidio sam tragove krvi, pet-šest muškaraca kako su pretučeni“, ispričao je svjedok.

Nakon dva sata, prema njegovom sjećanju, Zdravko Kandić je naredio da se civili muškarci ubace u vojne kamione i voze prema Nevesinju.

“Vodite i pobijte“, bila je naredba Kandića koju je svjedok zapamtio. Rekao je da su dva kamiona sa civilima krenula ka Nevesinju, nakon čega je svjedok uzeo auto i krenuo za njima.

Svjedok je kazao da je kolona vozila skrenula u mjestu Breza na putu za Nevesinje, te da su ih dovezli do neke jame u kamenjaru.

“Potom izvode u grupi po četiri-pet muškaraca, vode ih do ruba jame i rafalno pucaju, a tijela padaju u jamu“, opisao je svjedok dešavanja iz Breze, te dodao da je vidio kako Milan Trišić, Dragan Ivanišević i izvjesni Popović pucaju u civile.

Kako je ispričao, u blizini jame stajali su i Goran Došlo, Siniša Kandić te Dragoslav Aćimović ali, kako je naveo, nisu pucali.

Na upit tužiteljice Eldine Biuk, svjedok je rekao da su kod kamiona u kojima su civili dovezeni stajali Zdravko Kandić i Dragan Đurđić, te posmatrali ubijanje civila.

“Nakon pucnjave, bacili su bombu u jamu i vratili smo se u školu“, rekao je svjedok.

On je ispričao kako je jednom prilikom otišao u selo Šarice te na jednoj livadi vidio grupu civila, među kojima su četvorica muškaraca bila odvojena i ležala potrbuške, a s njima su, prema sjećanju svjedoka, bili Dragan Đurđić i Dragan Ivanišević, koji su ih potom natovarili na kamione i poslali za Bileću, dok su četvorica ostala ležati.

“To su bile moje radne kolege – braća Abaza i braća Bulići, za njih sam čuo da su ih odveli i ubili“, rekao je svjedok.

Za zločine na području Nevesinja i Mostara sudi se Zdravku Kandiću, nekadašnjem komandantu Petog bataljona Nevesinjske brigade Vojske Republike Srpske, Draganu Đurđiću, njegovom tadašnjem zamjeniku i komandantu Interventnog odjeljenja, te Draganu Ivaniševiću, Goranu Došli i Milanu Trifkoviću, koji su bili pripadnici Interventnog odjeljenja, kao i Siniši Kandiću, Dragoslavu Aćimoviću i Mladenu Kandiću, bivšim pripadnicima rezervnog sastava milicije Mostar, koji su također bili u sastavu Petog bataljona.

Prema optužnici, oni se terete za ubistva oko 100 žrtava bošnjačke nacionalnosti s područja Nevesinja, među kojima je bilo više desetina žena, osoba starije životne dobi, kao i djece od 15 dana do dvije godine života.

Suđenje se nastavlja 18. oktobra, kada će Odbrane unakrsno ispitati svjedoka N-8.

Selma Boračić Mršo