Suđenje

Ramić Esad i ostali: Promjena člana Sudskog vijeća

27. Septembra 2023.14:23
Suđenje za zločine počinjene na području Konjica biće nastavljeno sa novim članom Vijeća Suda Bosne i Hercegovine, kao i braniteljem jednog od optuženih, rečeno je na statusnoj konferenciji.
Konjic. Foto: BIRN BiH

Predsjedavajuća Vijeća Enida Hadžiomerović saopštila je da dosadašnja članica, sutkinja Mediha Pašić, odlazi u penziju.

“Sutkinja Tanja Curović će biti novi član Vijeća“, rekla je Hadžiomerović.

Tužilaštvo i Odbrane nisu se protivile novom sastavu.

Sutkinja Curović je rekla da joj je potrebno mjesec dana da se upozna s predmetom, te presluša audiozapise 24 do sada saslušana svjedoka.

Također, došlo je i do promjene branioca optuženog Muhameda Cakića. Naime, kako je saopštila Hadžiomerović, kancelarija njegovog dosadašnjeg branioca Vedada Bedaka je likvidirana, tako da je Cakiću, po službenoj dužnosti, dodijeljena braniteljica Enisa Gačanin.

Za zločine počinjene u Konjicu optuženi su Esad Ramić, Omer Borić, Šefik Nikšić, Adnan Alikadić, Mitko Pirkić, Redžo Balić, Hamed Lukomirak, Safaudin Ćosić, Muhamed Cakić, Ismet Hebibović, Enes Jahić i Željko Šimunović.

Na teret im je stavljeno da su u periodu od maja 1992. do maja 1993., u okviru širokog i sistematičnog napada na srpsko civilno stanovništvo na području Konjica, počinili progon – ubistvima, silovanjem, zatvaranjem, mučenjima i drugim nečovječnim djelima. Prema optužnici, oni su bili na komandnim funkcijama i pripadnici Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane u Konjicu, Diverzantsko-izviđačkog odreda “Akrepi”, policije i stražari u logoru “Čelebići”.

Termin za nastavak suđenja biće naknadno određen.

Selma Boračić Mršo