Suđenje

Đuričić i Spasojević: Optuženi najviše zlostavljao i tjerao druge da siluju

27. Septembra 2023.10:55
Svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričala je kako ju je u hangaru u višegradskoj kasarni “Uzamnica” Vukadin Spasojević zvani Mićo najviše tukao, seksualno zlostavljao i tjerao druge da je siluju.
Milomir Đuričić i Vukadin Spasojević. Foto: Sud BiH

Zaštićena svjedokinja SV-2, koja je putem videolinka svjedočila iz Kanade, kazala je da je njen suprug, kako su joj ispričala djeca, odveden iz njihovog stana u Višegradu dok je ona bila u kupovini, a njegovi posmrtni ostaci su pronađeni 1995. godine.

Ispričala je da je sa djecom odvedena u neku kuću, a potom prebačena u kasarnu “Uzamnica” i odvedena u hangar.

Tu je, kaže, vidjela Miću Spasojevića, kojeg je poznavala jer je bio taksista u Višegradu. Bio je proćelav i imao brkove a, prema njenim riječima, i stražar u “Uzamnici”.

Ona je ispričala o užasnim uslovima; spavali su na betonu, imali kantu za vršenje nužde i bili su bez mogućnosti da se okupaju.

Tokom svjedočenja se prisjetila dana kada je Mićo Spasojević donio slaninu i tjerao žene da jedu iz posude za pse.

“Meso je stavio u posudu za cuke, prvo oni jedu, pa onda mi. Ja nisam mogla pa me tukao dok su moja djeca gledala“, ispričala je ona, dodajući da ju je tukao kundakom, nogama u leđa, te uzimao metak i udarao je u čelo dok ne pocrni.

“On je mene stalno tukao. Djecu istjera vani, uđe u hangar i tuče me. To što je Mićo Spasojević meni radio, nije niko nikome“, kazala je SV-2.

Svjedokinja je ispričala i da ju je Spasojević u više navrata izvodio iz hangara, te joj naređivao da se skine kako bi ju silovao, a potom bi je nastavio tući.

Prema njenim riječima, Spasojević ju je jedne večeri iz hangara iza zatvora izveo na livadu gdje je doveo njenog rođaka kojeg je tjerao da je siluje, ali je on rekao da to ne može uraditi.

Spasojević je, navela je svjedokinja, isto naređivao i drugim zarobljenicima, što su neki i uradili, a poslije su joj se izvinjavali.

Ispričala je i da su jedne noći po još jednu ženu i nju došli Mićo Spasojević i Goran Popović, izveli iz hangara i odveli na livadu, gdje je bilo puno specijalaca, te ih tu silovali, dok su specijalci gledali i smijali se.

“Tada sam poželjela da sam mrtva“, opisala je svjedokinja kako se osjećala u tom trenutku.

SV-2 je kazala i da su u “Uzamnicu” dolazili Milad i Sredoje Lukić, te da je vidjela  Spasojevića kako ih pušta na kapiji.

“Oni su ulazili u hangare i najstrašnije tukli muškarce. Bacali su ih od zid, njima su zidove obijali“, navela je i dodala da je u zatočeništvu ostala više od dvije i po godine.

Za Lukiće je još rekla da su prethodno iz njenog stana odveli njenu majku i sestru.

Milan Lukić je u Haškom tribunalu osuđen na doživotni zatvor, a Sredoje Lukić na 27 godina zbog zločina počinjenih u Višegradu.

Spasojevićeva Odbrana je predočila izjavu svjedokinje iz 1994., ali se ona toga nije mogla sjetiti.

Branilac Petko Pavlović pitao ju je zašto sve ove događaje nije tada spomenula, već samo jedan, na šta je ona rekla da je ispričala sve kao i na ročištu.

Spasojević je optužen za progon bošnjačkih civila – zatvaranjem, nanošenjem teških tjelesnih i psihičkih povreda, seksualnim zlostavljanjem i drugim nečovječnim djelima u logoru “Uzamnica” na području Višegrada –  zajedno sa Milomirom Đuričićem.

Nastavak suđenja biće naknadno određen.

Selma Boračić Mršo