Suđenje

Trišić: U novembru izricanje presude za zločine u Bratuncu

19. Septembra 2023.14:57
Izricanje presude Milanu Trišiću, koji se tereti za zločine počinjene u Bratuncu, zakazano je za 20. novembar, nakon što je Odbrana zatražila oslobađajuću presudu, uz obrazloženje da nema dokaza da je optuženi počinio djela koja mu se stavljaju na teret.
Milan Trišić. Foto: BIRN BiH

Branilac Miodrag Stojanović se tokom nastavka iznošenja završne riječi osvrnuo na tačku optužnice koja Trišića tereti da je rukom udario u flašu koja se zabila u grlo Hajrudinu Čomiću. On je dodao da je Muhamed Osmanović svjedočio o ovom događaju i rekao da je Trišić udario u flašu i povrijedio ga, ali nije siguran da li je od stakla Čomić zadobio povrede.

Prema njegovim riječima, svjedok Meho Avdić je ušao u direktnu kontadiktornost rekavši da su udarali i Trišić i izvjesni Bane. Naveo je i da je Asim Hodžić rekao da lično poznaje Čomića kojeg su, kako je izjavio, odveli izvjesni Bane i Makedonac.

Osvrćući se na tačku optužnice u kojoj se navodi da je Trišić ušao u sportsku dvoranu u Bratuncu, uzeo drvenu palicu u ruke, a potom zatvorenog civila S-13 udario, od čega je zadobio prelom ruke, branilac Stojanović je kazao da je ovom događaju svjedočio oštećeni te Meho Avdić, koji je potvrdio događaj, dok su ostali svjedoci posredni jer su samo čuli o ovom događaju.

“Ukazao bih na jedan detalj – oštećeni je tražio krivično gonjenje, ali je rekao da ne potražuje štetu“, naveo je branilac.

On je ocijenio da je uopštena tačka optužnice u kojoj se navodi da je Trišić u sportskoj sali uzeo drvenu palicu te tukao zatvorenike po različitim dijelovima tijela, jer se ne navodi vrijeme niti imena osoba.

Kako je kazao branilac, svjedok Asim Hodžić nije ništa rekao što bi moglo teretiti Trišića, dok svjedok Dževad Kardašević pominje da je vidio optuženog, ali ništa konkretno osim toga.

Objasnio je da je identifikovao 12 svjedoka Tužilaštva koji su dali iskaz o događaju kada je Hajrudin Džafić izveden iz kamiona te odveden u nepoznatom pravcu prilikom ukrcavanja zatočenika u Bratuncu zbog razmjene, kada mu se gubi trag, a od kojih se Tužilaštvo pozvalo na samo njih šest.

Podsjetio je da je S-37 izjavio da su Džafića prozvali Arkanovci, te da je S-46 rekao da je bio prisutan kada njemu nepoznat čovjek proziva Džafića, dok nije prepoznao optuženog u sudnici. Dodao je da je svjedok Asim Hodžić izjavio da je Džafića prozvao Slavoljub Bučalina.

Branilac Stojanović je ocijenio da je iskaz svjedoka Nurije Salkića, koji je rekao da je vidio Trišića kada je ušao u sportsku dvoranu te željeznom šipkom počeo tući izvjesnog Ramiza i njegova dva maloljetna sina, kontradiktoran u odnosu na ono što je rekao u istrazi.

Trišićeva Odbrana je u završnoj riječi ocijenila da optuženog treba osloboditi za sve tačke optužnice jer nema dokaza da je  počinio krivična djela koja mu se stavljaju na teret.

 

Aida Trepanić