Suđenje

Rade Grujić: Tužilaštvo uložilo materijalne dokaze

21. Jula 2023.12:15
U nastavku suđenja Radetu Grujiću, optuženom za zločine počinjene u zvorničkom selu Liplje, Državno tužilaštvo uložilo je materijalne dokaze, a Odbrana je prigovorila na dio predočene dokumentacije.
Zvornik. Foto: BIRN BiH

Tužiteljica Eldina Biuk predala je u sudski spis 27 dokumenata koji su za Odbranu nesporni dokazi, te je predočila još 30 dokumenata na koje su izneseni prigovori.

Tužilaštvo BiH predočilo je uputstvo o organizovanju i djelovanju organa srpskog naroda iz 1992., te Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda u BiH.

Među dokazima su se našli i zapisnici sa sjednica Skupštine srpskog naroda u BiH, odluka o strateškim ciljevima, te odluka o proglašenju srpske opštine Zvornik od 15. marta 1992. godine.

Državno tužilaštvo uložilo je u sudski spis odluku o udruživanju srpske opštine Zvornik u regiju Majevica-Semberija-Birač, te odluku o uvođenju policijskog časa na području opštine od 8. aprila 1992.

Tužiteljica Biuk predočila je i naredbu privremene vlade srpske opštine Zvornik o određivanju mjesta za sahranjivanje leševa na području Zvornika od 1. aprila 1992. godine.

Od materijalnih dokaza još su u spis uvršteni redovni borbeni izvještaji komande Zvorničke brigade, izvještaji komande Istočnobosanskog korpusa, spisak pripadnika II bataljona četa Snagovo, te odluke o proglašenju i ukidanju ratnog stanja.

Na ove materijalne dokaze je Odbrana uložila prigovore relevantnosti, zakonitosti te autentičnosti.

Grujić je optužen da je, u svojstvu pripadnika čete Snagovo Teritorijalne odbrane (TO) Zvornik, silovao ženu bošnjačke nacionalnosti u Liplju, gdje se nalazio zatočen veliki broj civila bošnjačke nacionalnosti.

Suđenje se nastavlja 15. septembra.

Selma Boračić Mršo