Suđenje

Rade Grujić: Hapšenje i zatvaranje stanovništva Liplja

14. Jula 2023.13:55
U nastavku suđenja Radetu Grujiću, optuženom za zločine u zvorničkom selu Liplje, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričali su da su optuženog vidjeli u Liplju ispred kuća gdje su zatvoreni Bošnjaci.
Kuća u kojoj je bio logor u Liplju. Foto: Maja Nikolić

Predrag Grujić ispričao je u Državnom sudu da je tokom 1992. godine živio u Snagovu i da mu je optuženi stric.

On je naveo da je vojno angažovan krajem aprila 1992. godine, nakon što su u Snagovo došli pripadnici paravojne formacije “Beli orlovi“, da nikoga od njih nije poznavao, ali se sjeća nadimaka nekoliko njih, kao što su Žare, Kljoka i Joca, te da je njima komandovao Zoran Obrenović zvani Aždaja, koji je rođen u Snagovu ali je godinama živio u Beogradu.

“Od njih smo dobili uniforme i oružje, i oni su komandovali svima“, rekao je svjedok.

Ispričao je kako su dobili naredbu da oduzmu oružje od muslimana u Liplju, te uhapse svo stanvništvo, nakon čega su raspoređeni za napad na ovo selo.

“Kupili smo koga smo našli, a onda su ih zatvorili u tri ili četiri kuće iznad škole u Liplju“, naveo je svjedok i dodao da je u jednoj kući bilo više od 300 osoba.

Prema riječima svjedoka, muškarce su pripadnici “Belih orlova“ izvodili na ispitivanja, tražili im oružje i tukli ih, dok su žene odvođene i silovane.

“Muškarci su bili pretučeni, ove koje sam vidio, a žene, kada bi ih vraćali, bile su raščupane i držale se za stomak“, rekao je svjedok, navodeći da je jedne prilike čuo žene kako plaču, ali nije smio ući u kuću gdje su ih odveli.

Svjedok je kazao da je u Liplje povremeno dolazio i optuženi Rade Grujić, ali ga nije vidio da radi bilo šta.

Rade Grujić je optužen da je, u svojstvu pripadnika čete Snagovo Teritorijalne odbrane (TO) Zvornik, silovao ženu bošnjačke nacionalnosti u Liplju, gdje se nalazio zatočen veliki broj civila bošnjačke nacionalnosti.

Drugi svjedok Nedeljko Slipčević ispričao je da je na početku rata bio dio TO-a u Snagovu, te je s mještanima čuvao straže oko kuća, nakon čega u selo stižu “Beli orlovi“ na čelu sa Aždajom, za kojeg je svjedok naveo da je bio jedan od glavnih.

Svjedok je naveo da je Aždaja ubijen u blizini Kalesije, da muslimani nisu pristali da pošalju njegovo tijelo, te su dobili naredbu da napadnu selo Liplje i uhapse sve stanovnike, kako bi ih odvezli na razmjenu.

“Izvodili smo ljude iz kuća i odvodili ih u školu u Liplje. Zatvoreni su u nekoliko kuća iznad škole“, naveo je svjedok, te dodao da se nakon toga vratio u Snagovo i dolazio još nekoliko puta u Liplje te igrao karte s Milenkom Jasikovcem, Milošem i Draganom Obrenovićem.

Svjedok je naveo da je ispred kuća, gdje su zatvoreni muslimani, vidio Ljubišu i Dragišu Dragića, Radeta i Predraga Grujića, te još nekoliko mještana iz Snagova.

“U prolazu sam vidio da odvode neke muškarce i žene, i vraćaju ih, ali nisam htio gledati ni ko ih vodi, ni gdje“, rekao je svjedok.

Nije se mogao sjetiti da je tokom istrage izjavio kako je čuo da su muškarce tukli u Liplju, a žene silovali, pa mu je tužiteljica Eldina Biuk predočila izjavu iz istrage u kojoj je rekao: “Pešo mi je ispričao da je taj narod tučen, a žene silovane“, ali je svjedok rekao da se toga ne sjeća.

Suđenje se nastavlja 21. jula.

Selma Boračić Mršo