Suđenje

Trišić: Tužilaštvo traži kaznu za zločine u Bratuncu

11. Jula 2023.15:35
Državno tužilaštvo iznijelo je završnu riječ na suđenju za zločine u Bratuncu, tražeći od Suda Bosne i Hercegovine da Milana Trišića oglasi krivim i izrekne mu odgovarajuću kaznu zatvora.
Milan Trišić. Foto: BIRN BiH

Tužilac Ahmed Mešić je na početku izlaganja završne riječi rekao da se ratni zločini, prije svega, dokazuju izjavama svjedoka, te da je Vijeće Suda BiH moglo vidjeti koliko problema je Državno tužilaštvo imalo sa dovođenjem svjedoka, oštećenih u ovom predmetu.

“To su oni svjedoci koji na svaku godišnjicu upiru prstom u Tužilaštvo i Sud, govoreći da ne rade ništa. A kada krene suđenje, nigdje nikoga. Još nas uslovljavaju da bi svjedočili, traže mjere zaštite, često neopravdano“, rekao je Mešić, dodajući da mu se tokom ovog suđenja prvi put desilo da mu svjedoci spuštaju telefonsku slušalicu.

„Ja nisam htio tjerati nikoga, a mogao sam, oduzeti mjere zaštite, privesti ih, ali ako njima nije bitno da iznesu istinu i da kazna stigne počinitelje, zašto bi bilo meni“, rekao je tužilac.

Pozvao je Vijeće Suda BiH da vjeru pokloni onim svjedocima koji su imali hrabrosti doći i svjedočiti.

“Njihova svjedočenja vrijede dvostruko jer znamo kakva se hajka vodi protiv povratnika u Bratuncu“, naveo je Mešić i dodao da tvrdnje optuženog i njegove supruge da ga svjedoci optužuju iz osvete nisu dostatne.

Prema tužiočevim riječima, brojni svjedoci su potvrdili da je u Bratuncu postojao širok i sistematičan napad usmjeren protiv bošnjačkog stanovništva, da su zapaljena muslimanska sela Hranča, Glogova i Suha, a stanovništvo odvođeno u salu Osnovne škole “Vuk Karadžić“ i na stadion u Bratuncu, gdje su bili izloženi fizičkom i psihičkom zlostavljanju, odakle su muškarci selektivno izvođeni i ubijani.

“Svi svjedoci su jasno mogli identificirati optuženog, jasno su govorili o njegovim djelima, a njegove tvrdnje da nije ulazio u salu i zlostavljao zatočenike čine se nelogičnim“, rekao je Mešić.

Tužilac je naveo da je na osnovu izjava svjedoka potvrđeno da je Trišić nečovječno postupao prema civilima, tukao ih, i izveo, a potom pretukao Selmu Ibiševića, Redžu Arifovića i Redžu Sulejmanovića, te bio tu kada su upucani.

Prema njegovim riječima, kroz iskaze svjedoka je potvrđeno na koji način su stradali Ćamil Ramić, Ramo Karić, Hajrudin Čomić, S-13, Hajrudin Džafić, Meho Avdić, te Ramiz Kadrić i njegovi sinovi, kao i da je optuženi Trišić sudjelovao u tome.

Naveo je da Vijeće treba uvažiti olakšavajuće okolnosti koje se odnose na korektan odnos optuženog i Odbrane tokom suđenja.

“Otežavajuća okolnost je svakako što su optuženog, kao radnog kolegu, oženjenog muslimankom, mnogi zarobljenici vidjeli kao spas, a on im je pokazao nemilosrdnost“, zaključio je Mešić.

Trišić je optužen je, da je kao pripadnik Teritorijalne odbrane, učestvovao u progonu civila bošnjačke nacionalnosti – zatvaranjima, prisilnim nestankom, mučenjem i ubistvima.

Završna riječ Odbrane zakazana je za 5.septembar.

Selma Boračić Mršo