Suđenje

Rade Grujić: Zlostavljanja i silovanja u Liplju

U nastavku suđenja Radetu Grujiću, optuženom za zločin protiv čovječnosti, dvije svjedokinje Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorile su o njihovim zatvaranjima u selu Liplje u proljeće 1992. godine, kao i silovanjima koje su doživjele.
Kuća u kojoj je bio logor u Liplju. Foto: Maja Nikolić

Prva svjedokinja Tužilaštva BiH, koja je zatražila da se njeno ime i prezime ne objavljuje javno, prisjetila se kraja aprila 1992. godine kada je, sa drugim osobama, zatvorena u Đuzinu kuću u selu Liplje kod Zvornika.

Opisala je da tada počinje horor film i strah. Kako kaže, prvu noć je s rodicom izvedena u drugu kuću u kojoj je bila i zaštićena svjedokinja A-3. U toj kući, prema njenom iskazu, bili su nepoznati vojnici.

“Prvu noć sam odvedena u jednu sobu, u drugu moja amidžična. A-3 je bila u jednoj od prostorija. Mene su izvodili i vraćali iz kuće. Bilo je zlostavljanje, silovanje, udaranje”, navela je ona, dodavši da je i A-3 bila silovana te da je “užasno” izgledala.

Odbrana je prigovorila na dio njenog svjedočenja o A-3, kazavši da u istrazi nije ispitivana na okolnosti zaštićene svjedokinje.

Na upit Odbrane, svjedokinja je kazala da se u izjavama koje je davala tokom istrage više radilo o njoj, a ne o A-3. Kako je rekla, optuženog Radeta Grujića ne poznaje, ali je prepoznala Milana Grujića.

Ona je kazala da je devet dana bila zatvorena, a u augustu 1992. godine u Tuzli je imala ginekološki pregled gdje su ona i druge žene pričale doktorici o njihovim iskustvima zlostavljanja.

Grujić je optužen da je, u svojstvu pripadnika čete Snagovo Teritorijalne odbrane Zvornik, silovao ženu bošnjačke nacionalnosti u Liplju, gdje se nalazio zatočen veliki broj civila bošnjačke nacionalnosti.

Druga svjedokinja, kojoj je također zabranjeno objavljivati ime, ispričala je da su žene i djeca bili zatvoreni u njenoj kući, koja je bila opkoljena vojskom.

“Mene su udarali, skinuli zlato ispred kuće. Onesvijestila sam se kad su me dva vojnika udarala. Probudila sam se u kući, okolo su bile moje komšije, djeca. (…) Dolazi druga vojska, odvode mene i svekrvu u drugu kuću. Tu su izrezali haljine, udarali, tjerali komšiju da me siluje. Ja padnem u nesvijest, ne znam ni šta se dešavalo”, opisala je svjedokinja.

Navela je da optuženog Grujića nije poznavala jer se udala u Liplje.

Nakon izlaska iz sela, kako je kazala, išla je u Tuzlu na ginekološki pregled i pravila ručno pisanu izjavu.

Naredno suđenje je zakazano za 14. juli.

Emina Dizdarević Tahmiščija