Suđenje

Paravac i ostali: Zarobljeni vojnici VRS-a u živom štitu

4. Jula 2023.14:21
Na suđenju za zločine počinjene na području Doboja i Teslića, svjedok Odbrane je ispričao da je vidio osobu s trakom na glavi kako nožem reže zarobljenika iz Vojske Republike Srpske.
Borislav Paravac. Foto: BIRN BiH

Svjedok Odbrane optuženog Andrije Bjeloševića, bivši policajac Zoran Dević je ispričao kako je jednom prilikom tokom rata teško ranjen u situaciji kada su zarobljeni pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) korišteni kao živi štit. On je kazao da je u julu 1992. godine među vojnicima vladalo rasulo i mišljenje “da je Doboj izgubljen”, te se s određenim brojem vojnika uputio ka liniji, gdje je vidio zarobljene vojnike skinute do pasa.

“Bili su u živom štitu. Jednom zarobljeniku je prišao neko ko je imao traku na čelu i priklao ga. Momak je pao, ne znam da li je umro”, rekao je Dević.

Svjedok je kazao da je još jedna osoba, koja je imala crnogorski naglasak, ubila jednog zarobljenika. Ista osoba za koju je Dević rekao da je priklala zarobljenika htjela je na njega baciti bombu, koja je eksplodirala i ranila ga, a tu osobu potom su ubili srpski vojnici.

Bjelošević, Borislav Paravac i Milan Savić optuženi su za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu i progonu bošnjačkih i hrvatskih civila s područja Doboja i Teslića. Prema optužnici, Paravac je bio predsjednik Kriznog štaba u Doboju, Bjelošević načelnik dobojskog Centra službi bezbjednosti, a Savić njegov zamjenik.

Drugi svjedok Bjeloševićeve Odbrane, Zoran Brković je kazao da je tokom rata bio vozač saniteta, a da je prije rata bio vozač hitne pomoći.

“Od desetog mjeseca 1991. godine počele su se dešavati nenormalne stvari, postavljane su barikade između Dervente i Doboja. Dio barikada su postavile ‘Zelene beretke’, a dio je postavio HOS te stanovnici u civilu. Ni na jednu srpsku barikadu tada nisam naišao”, rekao je Brkić, koji je dodao da su mu osobe na barikadama stvarale neprijatnosti, da je često bio pretresan, i da je bio prisiljen iz kola hitne pomoći iznositi teško bolesne pacijente.

Kako tvrdi, Brkićevom bratu su na spomenutim barikadama oduzeli oružje, iako je radio u državnoj bezbjednosti. Oružje mu je naknadno vraćeno, a o tome je kreirana i zabilješka, koja je predočena Sudu.

Nastavak suđenja je planiran za 11. juli.

Irvin Pekmez