Suđenje

Taranjac i ostali: Nisu vidjeli Obradovića u Miskoj Glavi i Ljubiji

3. Jula 2023.16:29
U nastavku suđenja za zločine na području Prijedora, Odbrana Milorada Obradovića unakrsno je ispitala četiri svjedoka Državnog tužilaštva, koji su iskaze dali prije spajanja predmeta sa Slobodanom Taranjacem, od kojih su trojica naveli da optuženog nisu vidjeli u Domu u Miskoj Glavi. 
Slobodan Taranjac i ostali. Foto: Sud BiH

Svjedok Elvir Musić, koji je bio zarobljen u Miskoj Glavi, tokom svjedočenja 2017. godine opisao je vojnika koji je izvodio muškarce Bošnjake izvan Doma u tom mjestu.

Obradovićeva braniteljica Tatjana Savić pitala je svjedoka da li se sjeća opisa tog vojnika, što je Musić potvrdio i ponovio da je nosio crni prsluk, crne kožne rukavice bez prstiju, imao žućkastu bradu, bio mršav i imao oko 40 godina.

“Ajde ‘vamo, jagnje moje“, riječi su kojih se svjedok sjeća, a koje je vojnik izgovorio prilikom izvođenja Bošnjaka.

Odbranu je zanimao i opis dvojice vojnika koja su pucala na stadionu Ljubija, a svjedok je naveo da je jedan nosio crni kačket, a drugi maskirnu uniformu sa bijelim opasačem.

“Za njega su govorili da je karatista i najbolji strijelac“, ponovio je svjedok, dodajući kako ga je jednom prilikom izveo, tjerao da uzme pušku i puca, te ga je stražar Predrag Vasiljević spasio.

Odbrana je unakrsno ispitala i svjedoke Momira Lukića, Ljubomira Gajića i Ljubana Vilu, te su na pitanja braniteljice Savić rekli da nisu vidjeli optuženog Obradovića ni u Domu u Miskoj Glavi, ni na stadionu Ljubija, niti su čuli da je bio tamo.

Tužitelj Izet Odobašić dodatno je pitao svjedoke da li ostaju kod izjava koje su dali ranije u Sudu BiH, što su svi odlučno potvrdili.

Milorad Obradović zvani Stiven optužen je da je, kao pripadnik rezervnog sastava policije Ljubija, s drugim pripadnicima vojno-policijskih snaga učestvovao u progonu Bošnjaka – ubistvima, mučenjima i drugim nečovječnim djelima u periodu od 27. do 30. jula 1992. godine, a 2018. je pravosuđu BiH izručen iz Njemačke.

Obradoviću se sudi sa Taranjcem, Rankom Babićem, Rankom Došenovićem, Zdravkom Panićem, Slobodanom Kneževićem te Trivom i Milanom Vukićem za učešće u nezakonitom zarobljavanju i zatvaranju 120 muškaraca – u Domu u Miskoj Glavi, a potom i na stadionu u Ljubiji – te njihovom mučenju i ubistvima počinjenim krajem jula 1992. godine. Obradoviću je stavljeno na teret da je na stadionu “Rudara” lično ubio trojicu civila Bošnjaka.

Termin nastavka suđenja bit će naknadno određen.

Selma Boračić Mršo