Suđenje

Trišić: U julu završna riječ Tužilaštva

13. Juna 2023.14:19
Svjedočeći u korist Milana Trišića koji se tereti za zločine u Bratuncu, njegova supruga je izjavila da nikad nije čula da je optuženi uradio nešto loše tokom rata i da je bio poznat po pomaganju nesrpskom stanovništvu i njenoj porodici.
Milan Trišić. Foto: BIRN BiH

Lala Trišić, koja je došla iz Sjedinjenih Američkih Država kako bi svjedočila u ovom predmetu, ispričala je da je i prije rata njena porodica bila protiv braka s Milanom, dok je njegova porodica nju prihvatila odmah nakon vjenčanja.

“Živjeli smo u njegovoj porodičnoj kući s njegovom majkom koja je bila nepokretna”, ispričala je Lala, dodajući da ih je rat zatekao u toj kući s dvoje maloljetne djece.

“Bilo je teško kad je počeo rat jer su u Bratunac stigli ‘Beli orlovi’. Počela su odvođenja, bilo me strah za moju porodicu koja je i dalje bila u Bratuncu”, prisjetila se.

Trišić je ispričala da je početkom rata njena majka s bratom i njegovom djecom izbjegla u Tuzlu, a otac i mlađi brat ostali u Bratuncu.

“Oni su bili dovedeni na stadion i mogao je samo jedan ući u autobus za Tuzlu, a drugi je morao ići u salu. Otac je ušao u autobus, brat je odveden i zatvoren u salu gdje je proveo jednu noć”, kazala je ona.

Na pitanje branioca Miodraga Stojanovića da li je njen brat vidio optuženog Trišića u dvorani, svjedokinja je negirala, dodajući da su i danas njih dvojica u dobrim odnosima i da se obilaze. Za brata je kazala da je nakon jedne provedene noći u dvorani odveden za Srbiju, odakle su mu pomogli da ode u Tuzlu kod ostatka porodice.

Ona je kazala da je i sama imala crv sumnje da je njen suprug možda učinio nešto nažao tokom rata, ali da je kroz razgovor s ljudima utvrdila da nije i da ga niko nije vidio, niti u dvorani koja je služila za zatočenja, niti na drugim mjestima gdje su izvršeni zločini.

Ispričala je još da je Trišić tokom rata bio u radnoj obavezi i vozio kamion, a tim se poslom nastavio baviti i u Americi.

Trišiću se, po 22 tačke optužnice, na teret stavlja da je kao pripadnik Teritorijalne odbrane učestvovao u progonu civila bošnjačke nacionalnosti – zatvaranjima, prisilnim nestankom, mučenjem i ubistvima.

Odbrana je, nakon svjedočenja Trišić, uložila nekoliko materijalnih dokaza.

Suđenje će se nastaviti 11. jula kada je planirano iznošenje završne riječi Tužilaštva.

 

Azra Husarić Omerović